Bosanac Almedin Ajanović je u Americi spasio mašinovođe nakon što je voz iskočio iz šina

Bosanac

Ajanović je u četvrtak bio na Ford Fieldu u Detroitu, Michigan, na fudbalskoj utakmici Detroit Lionsa protiv Chicago Bearsa, gdje su ga NFL i America250 prepoznali zbog njegove akcije spašavanja operatera nakon što je voz iskliznuo iz šina u oktobru prošle godine.

Bio je jedan od tri osobe prepoznate po tome što predstavljaju "neopipljive kvalitete američkog duha". Ajanoviću je to bio i prvi put da prisustvuje utakmici NFL-a.

“Bilo je o nevjerovatno iskustvo po prvi put otići na fudbalsku utakmicu i biti u mogućnosti biti na terenu, jednostavno sam počastvovan”, rekao je Ajanović.

“Samo kada sam vidio sve te ljude definitivno sam se naježio."

“Zamalo sam zaplakao, ali dobro je što nisam jer je prenos bio na nacionalnoj televiziji.”

Ajanović je dobio nagradu First Responder tokom utakmice, dok je Orange County, Kalifornija, rezident Sgt. 1. klase Christopher D. Braman, pripadnik vojske, dobio je nagradu Hero 9/11 i Ashburn. Va., nagrada za prvaka zajednice Shreyaa Venkat.

Oni čine inauguralni razred dobitnika nagrade America250.

Braman je 11. septembra 2001. dobio priznanje za pomaganje u evakuaciji ljudi iz Pentagona, gdje je radio, dok je Venkat dobila priznanje za pokretanje neprofitne organizacije koja se bavila glađu u svijetu i društvenim problemima dok je još bila na koledžu.

„Dok se okupljamo sa svojim porodicama i voljenima na Dan zahvalnosti, čast nam je stati uz NFL i izraziti svoju zahvalnost ova tri izuzetna heroja koji inspirišu američki duh u svima nama“, rekao je predsednik i izvršni direktor America250 Džozef Danijels.

America250 je Ajanoviću obezbijedio dvije avionske karte kako bi on i njegova supruga mogli odletjeti u Detroit na utakmicu. Pokrili su i troškove boravka u hotelu, ulaz na utakmicu i večeru za Dan zahvalnosti.

Ajanović je rekao da on i supruga planiraju večeru za Dan zahvalnosti sa svojim malim sinovima u subotu, jer dečaci nisu mogli da odu sa njima u Detroit.

Incident po kojem je Ajanović prepoznat dogodio se kada su se ostaci uragana Delta kretali kroz okrug Gwinnett u ranim jutarnjim satima 11. oktobra 2020. Obilne kiše izazvale su poplavu, što je izazvalo iskliznuće voza iz šina.

Ajanović je išao kući sa posla van dužnosti kada je čuo vijest o vozu koji je iskočio iz šina i požaru na liniji CSX koja prolazi kroz Lilburn.

Policajac je krenuo u Old Town Lilburn, a posebno u područje Main Street i Camp Creek Road, kako bi pomogao na mjestu događaja. Ajanović je parkirao u blizini City Parka i krenuo duž staza i Greenwaya Camp Creek prema Rock Bridge Roadu kada je čuo eksploziju.

Srce mi je samo kucalo, misli su mi navirale jer očekujete najgore”, rekao je Ajanović. "Ne znate šta ćete videti, ne znate šta ćete saznati, ne znate skoro ništa."

Policajac je rekao da je naišao na stanovnike koji su živjeli u blizini željezničkih šina dok se još spuštao do voza koji je iskočio iz šina. Stanovnici su stajali u vodi do koljena zbog poplave izazvane uraganom.

Kada je stigao do olupine voza, zatekao je dvojicu muškaraca u vozu.

Policija u Lilburnu tada je saopštila da je Ajanović odlučio da spasi muškarce odmah nakon što ih je pronašao uprkos činjenici da se suočio sa vatrom, kao i činjenici da je na boku voza bio znak upozorenja "visok napon" i tamo bila je crvena tečnost koja se nakuplja na tlu.

Ajanović je uspio da izvede muškarce iz voza na sigurno, ali je dodao da nisu teže povrijeđeni.

“Postojao je jedan vagon, prednji motor, koji je imao drvo koje je prošlo kroz prednje vjetrobransko staklo”, rekao je on. “Mislim da su ti momci sretni što su otišli na način na koji su to učinili.”

Iako Ajanovića hvale za hrabrost i herojstvo tokom reagovanja na incident, on je rekao da osjeća da je samo radio svoj posao.

Pitali su me da li bih to ponovio, znate šta ne bih ni oklevao“, rekao je Ajanović. “Ne radim to zbog priznanja. Siguran sam da ima i drugih oficira i prvih koji su zaslužniji za ovu nagradu od mene, ali ja ne radim ništa za priznanje.

„Radim svoj posao i staram se da ga radim dobro.”

PROČITAJTE VIŠE: NBA zvijezda herojskom reakcijom spasila dvogodišnjeg sina od utapanja (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori