Južna Koreja kaznila je Google s gotovo 180 milijuna dolara za zlouporabu tržišta

Južna Koreja kaznila je Google s gotovo 180 milijuna dolara za zlouporabu tržišta
Foto: (Reuters)

Južnokorejski nadzornik za zaštitu tržišnog natjecanja kaznio je u utorak Google s gotovo 180 milonaa dolara zbog zlouporabe njegove dominacije na mobilnim operativnim suistemima i na tržištu aplikacija, rekao je, posljednji u nizu regulatornih poteza protiv tehnoloških divova u cijelom svijetu.
Kazna je uslijedila nekoliko sedmica nakon što je Južna Koreja donijela zakon koji zabranjuje velikim operaterima trgovina aplikacijama, kao što su Google i Apple, da prisiljavaju programere softvera da koriste njihove sisteme plaćanja, čime su njihovi unosni monopoli Play Store i App Store proglašeni nezakonitima.


Prošle sedmice američki sudac naredio Appleu da popusti kontrolu nad svojim platnim sustavom App Store u borbi protiv tržišnog takmičenja s proizvođačem Fortnite Epic Games.


Google i Apple dominiraju na tržištu internetskih aplikacija u Južnoj Koreji, 12. najvećoj svjetskoj ekonomiji i poznatoj po svojoj tehnološkoj snazi.
Korejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (KFTC) istraživalo je Google od 2016. zbog navodnog sprječavanja lokalnih proizvođača pametnih telefona, poput Samsung Electronics, da prilagode svoj Android OS.
Rečeno je da je Google ometao tržišno takmičenje "sporazumom protiv fragmentacije" koji sprječava proizvođače pametnih telefona da instaliraju izmijenjene verzije Androida, poznate kao "Android vilice", na svoje uređaje.


"Zbog toga proizvođači uređaja nisu mogli lansirati inovativne proizvode s novim uslugama", dodaje se u priopćenju KFTC -a.
"Kao rezultat toga, Google bi mogao dodatno učvrstiti svoju dominaciju na tržištu mobilnih OS -a."
Google je kaznio 207,4 milijarde vona (176,8 milijuna dolara) i naložio globalnom tehnološkom divu da poduzme korektivne korake.
Google tvrdi da su njegove provizije za Trgovinu Play standardne u industriji i poštena naknada za izgradnju sigurnih tržišta na kojima programeri mogu doći do ljudi širom svijeta.
Trgovina Play imala je prihod od gotovo 6 biliona vona (5,2 milijarde dolara) u 2019. godini, što čini 63 posto ukupne zemlje, prema podacima ministarstva znanosti Seula.

Pročitajte više: Google posvetio tražilicu osnivaču Paraolimpijskih igara

Pratite nas na Facebook akter.ba -Južna Koreja kaznila je Google s gotovo 180 milijuna dolara za zlouporabu tržišta

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori