Google posvetio tražilicu osnivaču Paraolimpijskih igara

Promovirao je upotrebu obaveznih sportskih i tjelesnih aktivnosti kao oblika rehabilitacije, integracije i motivacije

Google je danas posvetio tražilicu neurologu i osnivaču Paraolimpijskih igara Ludvigu Gutmanu (Ludwig Guttmann) u čast njegovog rođenja. Rođen je 3. jula 1899. godine, u Njemačkoj. Medicinsku diplomu je stekao 1924. godine, nakon čega postaje vodeći neurolog. S obzirom na to da je bio Jevrej, usponom nacista napušta Njemačku 1939. godine i seli u Englesku, gdje je postao šef Nacionalnog centra za povrede + kralježnice u bolnici "Stoke Mandeville" u Aylesburyju, gdje je ostao sve do penzionisanja 1966. godine.

Zagovarao je koncept ranog liječenja povrijeđenih vojnika u specijaliziranim kičmenim jedinicama i promovirao upotrebu obaveznih sportskih i tjelesnih aktivnosti kao oblika rehabilitacije, integracije i motivacije. U tu svrhu organizirao je takmičenje u streličarstvu između 16 pacijenata s invaliditetom, a događaj je održan 29. jula 1948. godine, što se poklopilo s otvaranjem Olimpijskih igara 1948. u Londonu.

Sljedeće godine predstavljeno je više događaja i učesnika, a natjecanje je dobilo naziv "Stoke Mandeville Games". Manifestacija je postala međunarodna 1952. godine, a te je godine pomogao u osnivanju Međunarodnog odbora za igre "Stoke Mandeville". Organizacija je nakon toga pretrpjela nekoliko promjena imena prije spajanja s Međunarodnom sportskom organizacijom za invalide 2004. godine da bi postala Međunarodna sportska federacija za invalidska kolica i amputirane osobe.

Promovirao je upotrebu obaveznih sportskih i tjelesnih aktivnosti kao oblika rehabilitacije, integracije i motivacije

1960. godine održane su "Stoke Mandeville" igre u Rimu, koji je bio domaćin Olimpijskih igara nekoliko sedmica ranije. Događaj na kojem je nastupilo više od 400 sportista iz 23 zemlje, postao je poznat kao prve Paraolimpijske igre. Paraolimpijada je nakon toga postala četverogodišnji događaj, koji se održavao iste godine kao i Olimpijske igre. Prve zimske Paraolimpijske igre održane su 1976. godine u Švedskoj.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori