Jorgovan i sve njegove balgodati

JORGOVAN (lat. Syringa vulgaris) - biljka koja liječi krv, jetru, probavu, i psihičke tegobe.

Jorgovan je popularni ukrasni grm u parkovima i vrtovima. Cvjeta od aprila do maja. Visina mu varira od 2-10 metara. U proljeće daje cvjetove konusnog ili piramidalnog oblika, svaki promjera oko 1 cm, ljubičaste, bijele ili blijedo ružičaste boje. Domovina jorgovana je Balkanski poluotok.

Ime roda Syringa izvedeno je iz grčke mitologije, riječi Syrinx, imena grčke nimfe koja je bježeći od ljubavi boga Pana došla do obale rijeke i zamolila riječne nimfe da joj pomognu.

One su je pretvorile u riječnu trsku koja ima šuplju unutrašnjost.

Pan je odrezao trsku i od nje napravio svoju prvu frulu koja je poznata pod nazivom syrinx.

Isto tako, izdanci nekih vrsta jorgovana imaju u svojoj sredini široku srčiku koja se lako dade izdubiti i od njih se mogu izraditi svirale.

U Libanu, Grčkoj i na Cipru on je čvrsto povezan sa uskrsom, jer obično procvjeta u to vrijeme, pa je upravo zbog toga dobio naziv paschalia.

U američkom gradu Spokane, u državi Washington ,koji je poznatiji kao grad jorgovana ,svake godine se održava manifestacija,svečanost,festival i parada jorgovana.

Ukoliko poklonite ljepšem polu bijeli jorgovan to znači priznati ljubav i to sa poštovanjem.U Engleskoj biljka jorgovan simbolizuje smrt, tako da se vodi računa da se ne poklanja nikom ko je bolestan. Za prosidbu se poklanja ljubičasti jorgovan,jer on mladom paru donosi sreću.

Za liječenje se koristi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena.

Kora drva i kora omotača ljuske sjemena rabe se za liječenje malarije, i to povratne malarije s jakom kliničkom slikom – simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik).

Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živca te za liječenje navale krvi u jetru (Congnestio hepatis), što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre (hepatocita), za liječenje probavnih tegoba kao što su proljev – dijareje (adstrigent), za liječenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva (vermifug).

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegoba probavnog sustava kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, proljev – dijareja), kod tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, bubrežnih kamenaca, visokog krvnog tlaka te kod nametnika u crijevima.

Cvjetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekline (listove kuhamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja rabi za obloge), posjekotine, ogrebotine i različite kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuhamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe oči (glaukoma – oblog za oči) itd.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je pučko sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji rabi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti i liječenje potištenosti.

Cvjetovi jorgovana mogu se jesti sirovi, dakako u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta.

Najpoznatije je jelo kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljetnim miješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

Jorgovan koristimo kao: adstringent, antipiretik, analgetik, antireumatik, antiinflamatorik, antihelmetik, dermetik, sedativ, tonik, vermifug.

Sirup

Oprano svježe lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.
Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašiku.

Čaj

1 supenu kašiku usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode)
Priprema: Namačemo u vodi koru 2 sata te kratko prokuhamo i pustimo poklopljeno 1 sat i procijedimo.
Upotreba: Piti do 2 šolje čaja dnevno, a u težim slučajevima do 3 šolje.

Ulje

(Za masažu reumatskih bolnih mjesta)

1 litrena boca, cvijet jorgovana, maslinovo ili kukuruzno ulje.

Priprema: Praznu bocu napunimo cvjetovima jorgovana i nalijemo ulje, te zatvorimo bocu vatom. držimo je 3 tjedna na sunci i potom procijedimo.

Upotreba: Koristimo za masažu bolnih reumatskih mjesta.

Napomena: Na isti način možemo raditi u ulje od jorgovana s plodovima jorgovana, te u tu svrhu bocu napunimo do jedne četvrtine i prelijemo uljem. Plodove jorgovana je potrebno zgnječiti.

Jorgovan obični, je ljekovita biljka od čijih se cvjetova i listova spravlja tinktura, a koja liječi:

- malariju, groznicu, giht, kostobolju, reumatizam...

U 1 litru domaće rakije potopiti cvijeta i lista jorgovana koliko stane. ostaviti da odstoji 40 dana, zatim procijediti, za masažu nema ništa bolje.

PROČITAJTE VIŠE: Cvijetni parfemi savršeni za proljetne dane!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)