Jevrejski uposlenici Googlea traže od kompanije da podrži Palestince u Gazi

Izrael i Palestina na putu ka ratu punih razmjera
Izrael i Palestina na putu ka ratu punih razmera

Grupa jevrejskih uposlenika Googlea pozvala je ovu kompaniju da osudi djelovanje izraelske vojske i bombardovanje Pojasa Gaze. Te da podrži Palestince u sukobu koji danima ne jenjava, piše The Verge.

U internom pismu, uposlenici od izvršnog direktora Sundara Pichaija traže da u javnoj izjavi osudi napade i da istakne direktno priznanje nanesene štete Palestincima u nasilju izraelske vojske i bandi. To pismo je dosad potpisalo 250 radnika.

Ovakav zahtjev je objavila grupa Jevrejska dijaspora u tehnologiji (Jewish Diaspora in Tech). Koja je nastala prošle godine nakon što se odvojila od grupe uposlenika Googlea "Jewglers". A koju terete da guši kritikovanje Izraela.

Osim javnog istupa, u pismu se od uprave Googlea traži da "istakne glasove palestinskih uposlenika koji istupaju", fond pomoći za Palestince "pogođene vojnim nasiljem". Zatim "odbacivanje svih definicija antisemitizma gdje se kritikovanje Izraela i cionizma smatra antisemitizmom". I provjeru i prekid "ugovora s institucijama koje podržavaju izraelsko kršenje palestinskih prava" poput izraelske vojske.

Pripadnici ove grupe su kazali kako su bili potaknuti napisati ovo pismo nakon što grupa "Jewglers" nije objavila saopćenje u kojem se osuđuje nasilje nad Palestincima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori