Jesu li roditelji krivi ako djeca ne mogu pronaći prijatelje u školi?

Roditelji i djeca

Istraživanje pokazuju da jedna vrsta roditelja odgaja djecu koja češće imaju probleme u školi i teže sklapaju prijateljstva. U nastavku psihologinja otkriva što roditelji nikada ne bi smjeli raditi ako njihova djeca ne mogu pronaći prijatelje u školi.

"Nikad ne biste trebali zvati školu i tražiti od njih da premjeste vaše dijete u drugi razred jer nije u razredu sa svojim najboljim prijateljem. Ako su doista bliski prijatelji, njihova veza će preživjeti i izvan učionice.

Vaše dijete će ovako imati odnose i s drugom djecom koji se s vremenom mogu razviti u nova prijateljstva. To je zapravo izvrsna prilika da dijete počne razgovarati i družiti se s ostalim vršnjacima", kaže psihologinja dr. Clare Daly. "Također, ne brinite se ako djetetov stari prijatelj stekne nove prijatelje.

Djetetu može biti jako teško što je njegov najbolji prijatelj možda tijekom ljeta pronašao nove prijatelje i može se osjećati izostavljeno. Potaknite dijete da stvori krug prijatelja, umjesto da se ograničava samo na jednog", savjetovala je.

"Djeca se često mogu uzrujati vide li svoje prijatelje kako se druže s novim prijateljima. Također, važno je razumjeti da, ako vaše dijete kaže: 'Nitko me ne voli' ili 'Ja ne volim nikoga', to bi moglo proizlaziti iz osjećaja nesigurnosti", dodala je psihologinja.

Psihologinja predlaže da pogurate malo stvari ukoliko se vaš mališan ne osjeća dobro zbog gubitka starih prijatelja, ali napravite to nenametljivo. Recimo, organizirajte neko druženje kod kuće s drugom djecom ili mališana potaknite da krene na izvanškolske aktivnosti. "Osim što će nova aktivnost učiniti dijete sretnijim i ispunjenijim, tamo će imati priliku upoznati vršnjake sličnih sklonosti i načina razmišljanja, a to je opet odlična podloga za nova prijateljstva", kaže dr. Daly, a prenosi The Sun.

Imajte na umu da sva djeca nisu ista. Neka se vole družiti i stalno su okružena mnoštvom prijatelja dok druga više uživaju sama ili eventualno uz jedno dijete sličnih sklonosti. Neka djeca su otvorenija i izravnija, a druga su sramežljivija i opreznija. Ponekad treba pustiti dijete da se samo snalazi među vršnjacima.

Helikopter roditelji odgajaju djecu koja teže sklapaju prijateljstva!

Stručnjaci kažu kako se djeca tzv. helikopter roditelja koji stalno lebde iznad njih i govore ima što da rade, rješavaju probleme umjesto njih itd. slabije nose sa izazovima odrastanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da im je teže graditi prijateljske odnose. Takvi roditelji djecu stalno drže pod povećalom, pokušavaju ih zaštititi u svakoj, pa čak i nebitnoj situaciji, silno se trude olakšati im život kod kuće, u školi te u bilo kojoj drugoj situaciji.

Osim što su opsjednuti nadziranjem djeteta, ovi tipovi roditelja skloni su djetetu nametati i kako da razmišlja, kojim igračkama se treba igrati, a kojima ne, na koji način se igrati, govoriti mu tko bi mu bio dobar prijatelj, a tko ne...

Na kraju djeca takvih roditelja izrastaju u frustrirane, nesigurne ljude uvjereni da ništa ne mogu sami.

Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota su napravili istraživanje na temu previše zaštitnički nastrojenih roditelja i zaključili da takav odnos zapravo može rezultirati time da djeca imaju problema u školi, počnu se loše ponašati, slabije učiti, teško im se koncentrirati, počnu se inatiti, stvarati probleme.

Znanstvenici su rekli da djeca trebaju roditelje koji su osjetljivi na njihove potrebe, koji prepoznaju kada su sposobni sami upravljati situacijom i koji će ih voditi kada emocionalne situacije postanu previše izazovne. Izuzetno je važno da dijete nauči temeljne vještine - upravljanje svojim emocijama i ponašanjem, ali previše zaštitnički orijentirani roditelji ih sputavaju u tome i zapravo im rade štetu.

"Naše istraživanje pokazalo je da djeca koja imaju pretjerano zaštitnički nastrojene roditelje znaju biti manje sposobna nositi se s izazovnim koje nosi školovanje i odrastanje", rekla je dr. Nicole Perry, glavna autorica studije.

Dodala je kako dobra emocionalna kontrola poboljšava učinak u školi, prenosi Daily Mail. (24sata.hr)

Pročitajte više: Kakva postajemo nacija: Skoro 200.000 osoba živi s roditeljima u BiH

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)