Jeste li posjetili MOSTARSKU SNAJPERSKU KULU?

Nekadašnja banka koja je za vrijeme rata u Bosni zaplijenjena kao mjesto snajpera, sada je tajna galerija umjetnina grafita. kulu

VISOKA BETONSKA ŠKOLJKA u Bosni i Hercegovini nudi neusporediv pogled na okolinu. Oni dovoljno hrabri da uđu u zapuštenu strukturu imaju priliku da vide nešto više od same glavne tačke gledišta.

Zgrada nedaleko od centra Mostara služila je kao banka u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Nema ploča ili službenih potvrda o zloglasnoj historiji tornja, ali njegov izgled svakako podsjeća na previranja grada 90 -ih. Zgrada se pretvorila u mostarsku snajpersku kulu.

Mostaru ne nedostaje napuštenih zgrada istrebljenih mecima, ali staru obalu, jednu od najviših u tom području, proganja njena posebno zapaljiva uloga u bosanskom ratu. Zahvaljujući svojoj visini i impresivnom pogledu, imala je dugi staž kao snajperska kula tokom opsade Mostara.

Glavni ulaz je zazidan, ali to nije spriječilo grafitere da se ušunjaju. To je popularno mjesto za urbano istraživanje i umjetnost. Svaki od 10 spratova ukrašen je crtežima mnogih umjetnika koji su ušli unutra. Umjetnička djela su različitih nivoa od uznemirujućih, inspirativnih ali i onih potpuno bizarnih.

Osim mora pocijepanih knjiga i faktura na trećem spratu, od same banke ostalo je malo. Na krov se i dalje može popeti koristeći ljestave na 10. spratu. Nudi ekskluzivan pogled na Mostar i okolna brda. Oni koji ne žele ući mogu uživati ​​u grafitima oko podnožja kule.

Saznajte prije nego odete

Grad Mostar ne promoviše ulazak, ali ako planirate ući, možete to učiniti sa stražnjeg dijela iza same zgrade. Nosite dobre cipele jer je posvuda razbijeno staklo i pazite da ne padnete sa stubišta ili niz okno lifta. Podrum je potpuno poplavljen, pa bi se preporučile gumene čizme, baklja i maska.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori