Jednomjesečno zatvaranje grada Pariza stupilo na snagu

JEDNOMJESEČNO zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraze koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 miliona ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja. 

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice muzičkih instrumenata mogu nastaviti s radom. Učenici mogu ići u škole. Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Nema kreveta na intenzivnoj

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege. 

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u sedam dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji. 

"Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza", rekao je premijer Jean Castex u četvrtak. 

"Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje", upozorio je Castex. 

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)