Je li svijet spreman za još jednu vakcinu? Nema veze s koronom…

Nova vakcina?

FBiH: Istekao rok za 325.000 vakcina
Foto: Freepik

Naučnici u Japanu uspješno su proveli ispitivanje vakcine protiv stanica koje pridonose procesu starenja.

Biste li voljeli živjeti vječno? Fikcionalni superjunaci te bogataši iz Silicijske doline vjerojatno bi odgovorili potvrdno.

Naučnici u Japanu tvrde da su možda učinili korak prema postizanju ljudske dugovječnosti nakon što su uspješno proveli ispitivanje vakcine protiv stanica koje pridonose procesu starenja.

U laboratorijskim ispitivanjima lijek koji cilja na protein sadržan u starim stanicama, onima koje su se prirodno prestale razmnožavati, usporio je napredovanje slabosti kod starijih miševa, objavili su istraživači sa Sveučilišta Juntendo u Tokiju.

Vakcina također uspješno djeluje na stare stanice u masnom tkivu i krvnim žilama, što sugerira da bi moglo imati pozitivan učinak na druga medicinska stanja povezana sa starenjem.

- Možemo očekivati da će se vakcina primjenjivati na liječenje ukočenosti arterija, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa starenjem, rekao je profesor Toru Minamino.

Stanice postaju stare kada se prestanu umnožavati, često kao odgovor na prirodno oštećenje njihovog DNK. Smatra se da stanično starenje pridonosi samom procesu starenja, kao i bolestima povezanima sa starenjem poput Alzheimera i nekih karcinoma.

- Stare stanice luče niz faktora koji remete funkciju tkiva, rekao je za Euronews dr. Salvador Macip, voditelj Laboratorija za mehanizme raka i starenja pri Sveučilištu Leicester u Engleskoj.

- Oni 'pozivaju' stanice iz imunološkog sistema, teoretski da ih očiste ( ali to na kraju ne uspiju) i stvore kroničnu upalu niske razine, pomiješanu s fribrozom, rekao je Macip.

Macip je bio dio međunarodnog tima akademika sa Sveučilišta u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji koji je u oktobru ove godine objavio istraživanje o drugom metodi borbe protiv starenja stanica.

- Biološki proces starenja je vrlo složen, stoga je malo vjerojatno da će ga jedna jedina strategija potpuno zaustaviti ili preokrenuti. Međutim, vjerojatno postoji puno načina da se uspori. Čišćenje starih stanica čini se jednim od najlakših i potencijalno djelotvornijim, rekao je.

U laboratorijskim testovima, sprečavanje nakupljanja stanica starenja produljilo je životni vijek miševa za 15 posto, rekao je Macip. Drugi, slični eksperimenti postigli su rast od 35 posto, rekao je.

Pije nego što se ponadate, valja imati na umu da naučnici još uvijek ne znaju koliko se životni vijek može produljiti.

- Ovo je vrlo zanimljivo pitanje, oko kojeg se još uvijek nismo složili. Neki vjeruju da postoji 'tvrda' granica za ljudski životni vijek (trenutno se procjenjuje na 130 godina) dok drugi misle da bi, na papiru, besmrtnost trebala biti izvediva, rekao je.

- Još je rano znati koliko se život može produžiti i postoji li granica ili ne.

Ističe da možda nećemo morati dugo čekati na odgovor.

- Istraživanje pomlađivanja vrlo brzo nareduje. U posljednjem desetljeću, bilo je puno ključnih otkrića, rekao je.

- Osoba koja će uzeti prvu tabletu protiv starenja vjerojatno se već rodila, rekao je.

Pročitajte više: Japanski naučnici dizajnirali svjetleće maske koje detektuju koronavirus

Pratite nas na Facebooku akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori