Je li 10.000 koraka dnevno dobar način da započnete put mršavljenja?

pexels-daniel-reche-1556710
Photo by Daniel Reche from Pexels

Razne su aplikacije koje mogu pratiti vaše korake i kretanje. Većina aplikacija ima već postavljen dnevni cilj koraka. On je često automatski postavljen na 10.000 koraka, međutim je li to vrijedan cilj i hoće li vam postaviti dobar start na za put mršavljenja?

10.000 koraka dnevno čini se kao puno. To je osam kilometara tokom 24 sata i ako radite u kancelariji cijeli radni dan, to može biti teško za postići. Međutim, ako se ipak uspijete pokrenuti i ispuniti dnevnu dozu koraka, to je 500 sagorjenih kalorija. Ova cifra bit će 3500 tokom sedmice!

Kako to možete postići? Aplikacije koje prate kretanje imaju mogućnost da vas napomenu svaki sat da zabilježite 250 koraka. To će vas potaknuti, ukoliko je moguće, da ustanete i napravite krug po kancelariji. To također može da potakne protok krvi u tijelu i odmori vaše oči od kompjutera. Uzmite pauzu i iskoristite je u pokretu, te na taj način doprinesite svom zdravlju.

Od ovog izazova napravite prijateljsko takmičenje. Učinite ovo konkurencijom i podstaknite svoje prijatelje da urade isto. Zdrava konkurencija može vam stvoriti zdrave navike. Ako vam stalno nedostaje koraka kako bi postigli svoj cilj od 10.000 koraka, možda biste trebali parkirati svoj album dalje od ulaza.

Ove vrste zdravih navika, koje fitness trackeri njeguju kod svojih korisnika, dobar su način za početak putovanja ka mršavljenju. Bit ćete svjesniji koliko se dnevno krećete ili ste statični, koliko vremena provodite za svojim stolom i koliko koraka obično ima šetnja s psom.  Sve su to dobre stvari koje treba znati i često dovode do drugih zdravih odluka. Te zdrave navike uključuju kuhanja zdravijeg obroka i pripreme ručka kod kuće prije početka radne sedmice. Samo 10 000 dnevnih koraka neće vas dovesti do cilja, ali sigurno će vas pokrenuti na pravi put - put mršavljenja!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori