Naučnici uspješno oživljavaju životinje smrznute prije 30 godina

Naučnici su uspjeli vratiti smrznutu životinju nakon 30 godina.

Japanski Nacionalni institut za polarna istraživanja kaže da su njihovi naučnici uspjeli oživjeti 'tardigradnu' životinju koju su sakupili na Antarktiku.

Bića, koja su poznata kao 'vodeni medvjedi' ili 'praščići mahovine', mala su, ekstremofili koji obitavaju u vodi i čija je dužina manja od 1 mm, a nastanjuju se u ekstremnim i neprijateljskim uvjetima.

Sposobni su usporiti ili isključiti svoje metaboličke aktivnosti na duži vremenski period.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cryobiology, tardigrade su pronađene među biljkama mahovine na Antarktiku 1983. godine. Uklonjene su i pohranjene na minus 20 stepeni Celzijusa. Uspješno su odmrznuti u maju 2014.

Oživljeno je jaje i živa životinja. Potonji su se kretali i konzumirali hranu nakon dva tjedna. Jaje je položilo ukupno 19 jaja, od kojih se 14 uspješno izleglo. Nisu zabilježeni nedostaci ili anomalije kod izlegle novorođenčadi.

Prije su tardigrade uspješno oživljavane nakon devet godina, ali smatra se da je ovo prvi primjer uspješnog preporoda nakon 30 godina.

Pišući u istraživačkoj publikaciji, autori su primijetili: „Ova studija znatno proširuje poznatu dužinu dugoročnog preživljavanja u poljoprivređenim vrstama … Daljnja detaljnija ispitivanja koja koriste kvantitativnu analizu s većom replikacijom u nizu kontroliranih uslova poboljšati će razumijevanje mehanizama i uvjeti koji su u osnovi dugoročnog očuvanja i opstanka životinja. "

PROČITAJTE VIŠE:Naučnici iz NASA-e pronašli prve potencijalne tragove života na Marsu?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)