Japan uvodi vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije

Japan uvodi vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije
Japan će uvesti vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije u nadi da će takve mjere biti dovoljne da se suzbije porast novozarežnih uoči Olimpijskih igara u julu

Vlasti se nadaju da takve mjere biti dovoljne da se suzbije porast novozareženih uoči Olimpijskih igara u julu

Japan će uvesti vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije u nadi da će takve mjere biti dovoljne da se suzbije porast novozarežnih uoči Olimpijskih igara u julu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministri zdravstva i ekonomije sastali su se sa stručnjacima vladinih radnih tijela kako bi dobili njihovu preliminarnu potvrdu za provođenje plana.

Premijer Japana Yoshihide Suga danas će proglasiti vanredno stanje za Tokio, Osaku, Kyoto i Hyogo koje će biti na snazi od 25. aprila do sredine maja.

Ovo je treće vanredno stanje u Japanu od početka pandemije. Vlasti su prvi put takve mjere donijele prije godinu dana, a zatim i u januaru ove godine.

Očekuje se da će nove mjere uključivati zabranu rada barova, tržnih centara, tematskih parkova, kao i pozorišta i muzeja. Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na "online" nastavu.

Japan, koji ima oko pola miliona slučajeva zaraženih koronavirusom i 10.000 smrtnih ishoda, do sada nije provodio blokade. Međutim, građani postaju nestrpljivi, manje sarađuju i uglavnom su zanemarivali postojeće mjere što je dovelo do ubrzanog širenja zaraze.

Uprkos porastu broja oboljelih od novog koronavirusa, Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane, izjavila je ranije predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu održane od 23. jula do 8. augusta 2021.

Izvor: aa.com.tr

Pročitaj više: JAPANDI – Kombinacija japanskog i skandinavskog stila

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori