Izraelska policija jutros tokom sabah namaza ponovo ušla u džamiju Al-Aqsa

Sukobi

Izraelska policija ušla je u kompleks džamije Al-Aksa tokom sabah namaza, samo dva dana nakon sukoba s Palestincima, a kako bi sudeći po izjavama, omogućili pristup Jevrejima i onemogućili eskalaciju sukoba.

Policija je istjerala Palestince iz prostora ispred same džamije rano jutros, dok je desetine Palestinaca ostalo unutar džamije uzvikujući "Bog je najveći".

Naveli su kako su ušli da bi olakšali posjetu Jevrejima ovom svetom mjestu. Kazali su kako su Palestinci gomilali kamenje i postavili barijere u pripremi za nasilje. Policija je saopštila da je posvećena omogućavanju uživanja slobode vjeroispovesti za Jevreje i muslimane.

Ovo mjesto je treće najsvetije mjesto u islamu i najsvetije za Jevreje, koji ga nazivaju Brdo hrama. To je dugo bilo žarište izraelsko-palestinskog sukoba.

Sukobi su jutros izbili prije zore nakon što je policija rekla da su Palestinci gađali kamenjem dio kompleksa prema Zapadnom zidu, susjednom jevrejskom svetom mjestu. Policija se u petak sukobila se sa desetinama Palestinaca ubrzo nakon jutarnje molitve.

Palestinci se već dugo plaše da Izrael planira da preuzme kompleks džamije Al-Aksa ili da je podijeli. (Klix.ba)

Pročitajte više: Izraelska vojska pokrenula napade u Pojasu Gaze

Pratite nas na Facebook akter.ba -Izraelska policija jutros tokom sabah namaza ponovo ušla u džamiju Al-Aqsa

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori