Istina o gel manikirima – i 5 načina da ih učinite malo sigurnijima

Ako ste ljubitelj gel manikure, znate da oni sjaje i sjaje na vašim noktima, traju duže od tradicionalne manikure bez usitnjavanja i suše se u nekoliko sekundi.

No koliko god genik manikura bila nevjerojatna, nažalost, postoji i negativna strana - i to ima veze s tim procesom sušenja. Tehnički nazvano „stvrdnjavanje“, uključuje svjetiljke koje emitiraju ultraljubičaste A (UVA) zrake, iste one zrake koje hvatate izvan sunca (i iz zatvorenih solarija). I isto ono što nas dermatolozi uvijek upozoravaju da izbjegavamo ako želimo izbjeći i prerano starenje i rak kože. Uzdahni.

"Znamo da je kumulativna izloženost UV zračenju tokom života najveći faktor rizika za nemelanomski karcinom kože", kaže Ashley Wysong, dr. Med., Vanredni profesor i predsjedavajući odjeljenja za dermatologiju Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski. Što mlađe počnete dobijati gel manikuru (ili tamnjenje), to ćete biti izloženiji cijelom životu i veći je vaš životni rizik od raka kože.

Istina, niste dugo pod lampom - obično samo nekoliko minuta za svaku ruku - ali prema istraživačima, lampe za sušenje emituju zrake četiri puta jače od sunca. FDA priznaje potencijalne opasnosti, ali smatra da su lampe za sušenje noktiju "niskog rizika".

Nije bilo velikih studija o tome šta tačno predstavlja rizična gel manikura. No, 2009. godine, u časopisu JAMA Dermatology, istraživači su dokumentovali rak kože na rukama dviju žena koje nisu imale prethodnu ličnu ili porodičnu istoriju ovog stanja i koje su obje koristile lampe za nokte.

Ali - dobre vijesti! - to ne znači da nikada ne biste trebali napraviti gel manikir.

Michele S. Green, MD, dermatolog u bolnici Lenox Hill u New Yorku, imala je jedan gel manikir i kaže: "To je bio najbolji manikir koji sam ikada radila." Imala je važnu funkciju, kaže, i ne planira to učiniti navikom.

S vremena na vrijeme je vjerovatno u redu - recimo, ako ste pozvani na kraljevsko vjenčanje. "Ali ako mislite da je to nešto što je sigurno raditi stalno, zavaravate se", kaže dr. Green.

Možda će vas zavarati i saloni koji sada kažu da koriste LED svjetla, a ne ultraljubičaste zrake. "Ako pogledate spektar emitovane svjetlosti, oni uključuju UVA i/ili UVB zračenje", upozorava dr. Wysong.

Prije sljedećeg nanošenja gela, možda biste htjeli usvojiti ove mjere opreza kako bi postupak bio barem sigurniji.

Koristite kremu za sunčanje. Da stvarno. Operite ruke prije gel manikure sa širokim spektrom (pokrivajući i UVA i UVB svjetlo) kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 30 do 50, kaže dr. Wysong.

Uzmite u obzir rukavice za zaštitu od sunca bez prstiju. Baš kao što možete kupiti zaštitnu odjeću s UPF ocjenom (verzija sa zaštitnim faktorom za tkaninu), možete kupiti i zaštitu za ruke spremnu za manikir. Želite da potražite rukavice bez prstiju sa UPF 50, kaže dr Wysong, poput ovih sjajnih iz ManiGlovza (25 USD; maniglovz.com) ili umanjenijeg para sa MelodySusie (11 USD; amazon.com).

Odaberite pravi lak. Ako radite gel manikir kod kuće, pobrinite se da vaš lak i lampa lijepo sviraju zajedno. Različite formule za poliranje zahtijevaju različite vrste svjetla za sušenje, prema Američkoj dermatološkoj akademiji. Uvijek slijedite upute za sve kućne setove.

Pregledajte svoj salon unapred. Sama manikura možda neće ispasti onako kako ste planirali ako nemate pažljive, iskusne praktičare - a onda ste ruke izložili UV svjetlu bez dobrobiti sjajnog manira. Uvjerite se da je salon sveukupno čist i slijedite iste mjere opreza kao i kod bilo koje manikure, primjerice ako ne isječete zanoktice, jer rezanje može povećati rizik od infekcije.

Izbjegavajte gel manikuru ako imate slabe ili lomljive nokte. Veća je vjerovatnoća da će ih oštetiti gel manikura. Možda biste se trebali držati podalje od gela ako znate da ste super osjetljivi na UV svjetlo. Imajte na umu da vas određeni lijekovi, uključujući neke antibiotike, mogu učiniti izuzetno osjetljivim na UV zrake.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori