Iranci spaljuju dokumente u ambasadi u Tirani

Reutersov svjedok tvrdi da je vidio čovjeka iz ambasade kako baca papire u bačvu, a i plamen je obasjavao zidove zgrade ambasade

U ambasadi Irana u Tirani je počelo spaljivanje dokumenata neposredno prije napuštanja zemlje, a razlog tome je što je Albanija proglasila prekid diplomatskih odnosa sa Iranom zbog sajber napada.

Podsjećamo, premijer Albanije Edi Rama je jučer poručio iranskim diplomatama i osoblju da zatvore ambasadu i napuste državu.

Spaljivanje

Rama je pojasnio da se u julskom kibernetičkom napadu "prijetilo paraliziranjem javnih usluga, brisanjem digitalnih sistema i hakovanjem državnih zapisa, krađom vladine intranet elektronske komunikacije i izazivanjem haosa i nesigurnosti u zemlji".

Reutersov svjedok tvrdi da je vidio čovjeka iz ambasade kako baca papire u bačvu, a i plamen je obasjavao zidove zgrade ambasade.

Teheran negira

Sjedinjene Američke Države su također osudile napad Irana i obećale da će poduzeti korake kako bi Iran preuzeo odgovornost za radnje koje prijete sigurnosti američkog saveznika.

Teheran je rekao da je riječ o neutemeljenim tvrdnjama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori