6 simptoma koji se ne smiju ignorirati

Intolerancija na gluten postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna skupina. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme.

Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi. No, osim u žitaricama, on je sastavni dio brojnih proizvodima široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani, a prisutan je čak i u nekim ruževima za usne.

Bolest intolerancije na gluten podrazumijeva nemogućnost probavljanja ovog sastojka, a prema posljednjim izračunima, procjenjuje se kako 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne.

Ako sumnjate da i vi spadate u ovu skupinu potrebno je učiniti serološke i dijagnostičke pretrage ili, prije pretraga, prepoznajte najčešće simptome.

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN

 1. Gruba koža na stražnjoj strani nadlaktice. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu koji može uzrokovati lošu razgradnju masnoće uzrokovane oštećenjem crijeva.
 2. Probavne smetnje poput nadutosti, plinove, proljeva pa čak i zatvora. Zatvor se najčešće javlja kod djece.
 3. Vrtoglavice, umor, malaksalost i bezvoljnost bez posebnih razloga koja dolazi do izražaja nakon obroka koji sadrži namirnice bogate glutenom.
 4. Hormonalni disbalansi poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS (policijski jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti.
 5. Snažne glavobolje i učestale migrene.
 6. Upale i ottekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.
  Žitarice koje ne sadrže gluten:
 • kukuruz
 • heljda
 • proso
 • integralna riža
 • amarant
 • kvinoja

PROČITAJTE VIŠE: Šta je gluten? Nutricionist objašnjava sve što trebate znati o proteinima

Preuzeto: zadovoljna.dnevnik.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori