Intolerancija na gluten postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna skupina. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme.
Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi. No, osim u žitaricama, on je sastavni dio brojnih proizvodima široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani, a prisutan je čak i u nekim ruževima za usne.
Bolest intolerancije na gluten podrazumijeva nemogućnost probavljanja ovog sastojka, a prema posljednjim izračunima, procjenjuje se kako 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne.
Ako sumnjate da i vi spadate u ovu skupinu potrebno je učiniti serološke i dijagnostičke pretrage ili, prije pretraga, prepoznajte najčešće simptome.
SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN
- Gruba koža na stražnjoj strani nadlaktice. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu koji može uzrokovati lošu razgradnju masnoće uzrokovane oštećenjem crijeva.
- Probavne smetnje poput nadutosti, plinove, proljeva pa čak i zatvora. Zatvor se najčešće javlja kod djece.
- Vrtoglavice, umor, malaksalost i bezvoljnost bez posebnih razloga koja dolazi do izražaja nakon obroka koji sadrži namirnice bogate glutenom.
- Hormonalni disbalansi poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS (policijski jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti.
- Snažne glavobolje i učestale migrene.
- Upale i ottekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.
Žitarice koje ne sadrže gluten:
- kukuruz
- heljda
- proso
- integralna riža
- amarant
- kvinoja
PROČITAJTE VIŠE: Šta je gluten? Nutricionist objašnjava sve što trebate znati o proteinima
Preuzeto: zadovoljna.dnevnik.hr