Inicijativna grupa aktivno starenje Dragunja

Kažu da je treća životna dob vrijeme kada prestajemo raditi za druge i počinjemo živjeti za sebe. Istinitost ove tvrdnje sam potražila u društvu članova „Inicijativne grupe aktivo starenje Dragunja“ koja broji četrdeset i dva člana, od toga dvadeset osam žena i četrnaest muškaraca. IGAS Dragunja je perspektivna grupa osnovana 2017. godine koja organizovanim radom sudjeluje u rješavanju problema starijih osoba, promoviše međureligijsku saradnju, edukuje se, razmjenjuje iskustva, brine o starim i bolesnim osobama i kroz namicanje sredstava kvalitetnije doprinosi zdravlju svojih članova i napretku zajednice.

Predsjednik ove inicijativne grupe ističe da rad grupe podržavaju i mnogi donatori među kojima izdvaja Mrežu aktivnog starenja na čelu sa Amelom Fočić koja pomaže pri svakoj projektnoj aplikaciji, firmu „Nipex“ iz Dragunje koja uvijek pruži ruku spasa kada je najteže, veterinarska stanica Tuzla, Mijat Pavić, Crveni križ Tuzlanskog kantona i Crveni križ grada Tuzle.

Član sam ove grupe od prvog dana. – ističe član grupe Stjepan Niđandžić – Sastajemo se jednom sedmično, svakog utorka u četrnaest sati. Tokom korone su mi najviše falila naša druženja, a korona svakako nije omela rad grupe iako smo se morali podrediti mjerama pandemije. Naša grupa je sačinjena od članova svih vjera i nacija i svi se odlično slažemo.

Povodom svakog praznika organizujemo sijelo sa bogatom zakuskom koju pripreme članovi grupe, a pred prošli Bajram smo organizovali i iftar. Mi smo primjer kako sloga treba da izgleda u praksi. Upravo pripremamo izlet u Olovo i istom se radujemo kao osnovci. Članovi grupe se i privatno druže i to se najbolje može vidjeti kada je neka radost ili žalost posrijedi.

Mi naše članove i njihove porodice nikad ne ostavljamo u najtežim trenutcima jer znamo da se samo zajedničkim snagama svaki problem može riješiti ili pak ublažiti.

Mladim generacijama mogu poručiti da se ugledaju na nas i da njeguju bratstvo i jedinstvo, a svim starijim ljudima, kojima naravno zdravlje dozvoljava, da postanu članovi naše grupe jer su nam svi dobrodošli.

Smatram da svi stariji iz moje okoline koje zdravlje još služi, mogu izdvojiti satić vremena na sedmičnom nivou i provesti ga u druželjubivom ambijentu. I sam se bavim poljoprivredom i stočarstvom, posijao sam četiri duluma žita i povrtalj, i svjestan sam da oko toga ima mnogo posla, ali čovjek uvijek treba ukrasti malo vremena za sebe, pogotovo u poznim godinama.

I ja sam ove grupe od 2017. godine. – dodaje Anđa Marjanović – Drago mi je da i u našoj mjesnoj zajednici postoji nešto poput ove grupe. Moram istaći da starosna dob uopšte nije presudna da biste postali naš član jer naša grupa nije otvorena samo za ljude treće životne dobi kako bi se dalo zaključiti iz imena grupe. Naš cilj je prvenstveno druženje.

Od aktivnosti grupe izdvajam pletenje, oslikavanje marama, izrađu nakita, bonsai drveća od perlca, pravljenje zimnice, organizovanje sijela i drugo.

Svi koji žele podržati rad naše grupe i počastiti sebe nekom od unikatnih stvarčica, mogu se obratiti u Facebook grupu Inicijativna grupa aktivno starenje Dragunja ili doći lično svakog utorka u četrnaest sati, pogledati proizvode i kupiti nešto iz bogatog asortimana.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori