I PENZIONERI SPREMAJU BUNT „Voda došla do grla!“

PENZIONERI NA ULICI

“Ako nam nema druge, mi moramo naša prava tražiti na ulici”

Dok razne povlaštene grupe u tišini pokušavaju u Federalnom parlamentu progurati zakonska rješenja koja bi im omogućila da imaju više penzije od plata.

Nigdje na vidiku nema prijedloga Zakona o PIO. A kojim bi se penzionerima širom Federacije BiH povećala sirotinjska primanja za 10 posto.

Iako se iz Saveza penzionera FBiH nisu u potpunosti složili s prijedlogom izmjena Zakona o PIO. Koji je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru i koji im je nada za vanredno i redovno usklađivanje penzij. Ipak, ni zakonodavna vlast, pokazalo se, nema sluha za ovu najranjiviju populaciju.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza, u razgovoru za Avaz kaže da je najveći dio penzionera zapao u tešku krizu i da su na granici socijalnog minimuma. Podsjeća da od marta iniciraju traženje rješenja za redovno i vanredno usklađivanje penzija koje im nije išlo naruku zbog toga što su tokom prethodne godine parametri BDP-a i indeks potrošačkih cijena bili nepovoljni.

Kaže da su 3. novembra održali sastanak s predstavnicima Federalne vlade, kojima su poručili da penzioneri pripremaju ozbiljne proteste

– Nismo zagovornici nereda, ali, ako nema druge, moramo naša prava tražiti na ulici. Nama je voda došla do grla. Oni su optimistično djelovali kazavši nam da povoljna ekonomska kretanja nagovještavaju bolji rast BDP-a u ovoj godini, na osnovu čega. Onda, mogu vršiti usklađivanje penzija. Dali su nam nadu da bi se to moglo desiti u januaru naredne godine, s primjenom od februara, i to na osnovu postojećeg zakonskog rješenja – priča nam Mehić.

Međutim, do novog sastanka koji se trebao održati za deset dana nije došlo.

– Mi svaki dan u Savezu primamo pozive od predstavnika i članova naših kantonalnih organizacija samo s jednim pitanjem: „Šta se čeka?“ Na sve načine pokušavamo dobiti razumijevanje Vlade, ali ga nema. Kolege iz Zenice, odnosno Zeničko-dobojskog kantona odlučile su 30. novembra održati protest. Kao znak upozorenja, a to očekujemo i u drugim kantonima – kaže Mehić

Mehić nam je rekao da su u utorak održali vanrednu sjednicu na kojoj su zaključili da insistiraju na tome da Parlament FBiH na dnevni red stavi izmjene i dopune Zakona.

– Poslali smo pismo, molbu svim delegatima oba doma. Te Vladi, direktoru PIO, da se usaglase i da prijedlog Zakona prođe kako bi se izvršilo usklađivanje penzija. Ne želimo to, ali, ako budemo prisiljeni, izaći ćemo na ulicu, odnosno protestirat ćemo pred svim institucijama na čije smo adrese uputili pismo – poručuje Mehić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori