Humanitarni Fond Atlanta donirao 700 hiljada KM u BiH

USA

U protekloj godini Humanitarni Fond Atlanta (HFA) koji od 9. maja 2010. godine djeluje u okviru džemata Zajednice Bošnjaka Džordžije kao neprofitne organizacije pružio je pomoć u iznosu od 700 hiljada KM kroz različite vidove pomoći stanovnicima u Bosni i Hercegovini. U navedenom periodu novčanim sredstvima pomogli su 267 porodica u Bosni i Hercegovini. Sve donacije realizovali su putem TV emisija Istina i "Ispuni mi želju, TV Hayat .Za ukupno 21 osobu u BiH, donirali su novčana sredstva za liječenje u ukupnom iznosu od oko 92,000 KM. Za podršku starim i iznemoglim osobama donirali su oko16,000 KM, dok su za osobe sa invaliditetom donirali oko 6,000 KM.

Za 99 porodica sa područja Ustikoline, Prače, Prijedora, Kupresa i Gacka donirali su sjemena za proljetnu sjetvu, dok su za 10 porodica iz mjesta Križevići kod Zvornika, donirali đubrivo za proljetne usjeve.

-Kroz sve naše realizovane projekte, pokušali smo konkretnije pomoći porodice u BiH i da ta naša podrška ima dugotrajnije rješenje ili što veći efekat. Na sličan način pokušali smo pomoći i nekoliko porodica u adaptaciji kuća koje su bile u veoma lošem stanju i uglavnom neuslovne za stanovanje,a najveća sredstva koja smo uložili u ovakve projekte je za porodicu Gerović iz mjesta Glogova kod Bratunca, čija kuća je izgorjela u požaru. Za ovu porodicu u saradnji sa Medjunarodnim forumom Emmaus, donirali smo iznos od 20.000 KM za ugradnju građevinskog materijala i izgradnju te kuće, kao i kompletno unutrašnje opremanje kuće. I sa donacijom sitne i krupne stoke, takodje smo podršku pružili za nekoliko porodica. Za porodicu u Prijedoru donirali smo kravu, dok smo po nekoliko ovaca donirali za porodice u Vlasenici, Srebrenici, Goraždu, Foči i Čajniču, a za 19 porodica u Prači i Ustikolini donirali smo oko 450 koka nosilja. Veoma korisnu donaciju sa kojom smo riješili veliki problem za Udruženje iz mjesta Strmica kod Rogatice koje okuplja 28 povratničkih porodica, je donacija prese za baliranje sijena. Sa iznosom od 21.000 KM, pružili smo podršku Narodnim kuhinjama u Srebrenici, Zvorniku, Janji, Bijeljini, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Novom, Banja Luci i Prijedoru. Na jedan od mnogobrojnih naših projekata na kojeg smo posebno ponosni je podrška romskom naselju u mjestu Rakovica koje broji oko 60 stanovnika, kojima smo donirali prehrambene pakete , a na isti način podržali smo još nekoliko romskih porodica u Zavidovićima, sa ukupnim iznosom od 9,000 KM. U protekloj 2022. godini najviše smo se fokusirali za podršku našim uspješnim učenicima i studentima koji su budućnost svake države. Naša podrška u tom segmentu je bila višestruka. Projekat stipendiranja je zasigurno najsvjetlija tačka našeg rada. U 2022. godini realizovali smo 172 stipendije i u te svrhe donirali preko 200.000 KM. Po prvi put nakon 12. godina našeg rada, sve naše stipendiste smo okupili na tri lokacije, i to u Potočarima, Ilijašu i Kozarcu, gdje smo uz prigodan program i veliko prisustvo mnogih uglednih gostiju i roditelja, izvršili potpisivanje ugovora i isplatu stipendija za narednu skolšku godinu. U 2022. godini, naših 11 stipendista je završilo svoje studiranje, i uz našu podršku stekli su različita zvanja. Broj novih stipendista u protekloj godini je bio impresionirajući. Zahvaljujući našim donatorima, u 2022. godini odobrili smo 52. nove stipendije. HFA kalendarsku 2022. godinu je završio sa 192. stipendista na svom spisku. Od ovog broja, čak 12. naših stipendista iduće godine završava svoje studiranje čime prestaju biti naši stipendisti, dok 11. naših stipendista završava srednju školu i svoje dalje školovanje planiraju na nekom od fakulteta u BiH. Za 17. učenika iz povratničkih porodica sa područja općine Milići, uplatili smo užinu do kraja školske godine. U saradnji sa Udruženjem "Svitanje" za 50 učenika iz Zvornika obezbjedili smo ruksake sa školskim priborom.

Uručenje donacije za učenike u Zvorniku

Sa našim donacijama, podršku smo pružili i za nekoliko udruženja koja su od velikog značaja za naše mlade u BiH . Među tim udruženjima su Udruženje " Dobar glas" iz Sanskog Mosta koje pruža podršku djeci sa autizmom, kojima smo donirali slušni aparat, a učestvovali smo i u kupovini aparata za djecu koja imaju problema sa govorom.

Podrška takmičarima Kung Fu kluba iz Potočara

Među udruženjima koja smo podržali su svakako i karate klub iz Potočara kojeg sponzorišemo već duži niz godina, zatim za Udruženje jetima iz Mostara, dječiji vrtić u Livnu, kao i za Udruženje za djecu sa posebnim potrebama iz Kladnja. Već treću godinu u kontinuitetu u saradnji sa HO Most-Bro iz Danske, pružamo pomoć u opremanju škola u BiH sa školskim klupama, stolicama, pametnim tablama, printerima, računarima i ormarima i time dugotrajno rješavamo probleme tih škola.

U saradnji sa HO Most -Bro iz Danske opremljeno je mnogo škola u BiH

Na taj način, u protekoj godini Most- Bro je donirao navedena sredstva dok je HFA platio prevoz i carinu za škole u Stocu, Goraždu i Prijedoru. Sa našom donacijom od 7.800 KM riješili smo dugogodišnji problem mokrog čvora u školi Križevici kod Zvornika. I pored toga što na veoma mnogo načina pružamo podršku našim građanima u BiH, u 2022. godini to naše djelovanje smo proširili sa još jednim novim načinom podrške. Naime, u toku mjeseca ramazana, za naše povratnike u 26 općina manjeg entiteta, organizovali smo i podjelili ukupno 3,558 iftara u ukupnom iznosu od oko 53, 000 KM. U istim općinama, za 2,142 djece obezbjedili smo bajramske paketiće u ukupnoj vrijednosti od oko 21, 000 KM. Po svim navedenim stavkama, HFA je u 2022. godini ukupno donirao oko 700.000 KM, a za nešto više od 12. godina svog djelovanja, Fond je u BiH po svim aspektima donirao oko 3,8 miliona KM. Za opstanak i funkcionisanje Fonda svih ovih skoro 13. godina, kao i za zaista odlične postignute rezultate, zaslužni su samo svi naši članovi, a koji nam dolaze iz 23. države Sjeverne Amerike.

U ime svih članova odbora HFA, kao i u svoje lično ime, najsrdačnije se zahvaljujem svima koji su na bilo koji način podržali naš rad, i time doprinijeli ovim zaista odličnim rezultatima- rekao je Fadil Cvrk Predsjednik Humanitarnog Fonda Atlanta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori