Hrvatska premašila brojku od 200 hiljada turista u jednom danu

Hrvatska premašila brojku od 200 hiljada turista u jednom danu
Foto: akter.ba

Prema prvim podacima iz sistema eVisitor, danas je premašena brojka od 200.000 turista u jednom danu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Hrvatskoj boravi trenutno 213.000 turista od čega je 183.000 stranih turista, a 30.000 domaćih, saopćeno je iz Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Najveći broj noćenja ostvarili su strani turisti iz Njemačke i to više od 50 hjiljada, zatim slijede domaći turisti odnosno turisti iz Hrvatske koji su ostvarili više od 30 hiljada noćenja, turisti iz Slovenije koji su ostvarili gotovo 27 hiljada noćenja, turisti iz Austrije s 26 hiljada noćenja, turisti iz Poljske sa 17 tisuća noćenja te turisti iz Češke koji su ostvarili više od 16 hiljada noćenja.

Najviše noćenja ostvareno je u Istri (više od 70. 000), zatim u Primorsko – goranskoj županiji (43 000) te Splitsko – dalmatinskoj županiji (više od 34 000).

„Ovo je potvrda da turisti Hrvatsku gledaju kao sigurnu destinaciju za svoj boravak i odmor. Napravili smo sve preduvjete za to, a poštivanje epidemioloških mjera i dalje je ključno kako bi se zadržala ova povoljna epidemiološka situacija te kako bismo ostvarili uspješnu sezonu“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Pročitaj više: Hrvatska će Pelješkim mostom biti spojena za 30-ak dana

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti