Hrvatska okovana ledom: Lipik se probudio na -14, u Dubrovniku treća najniža temperatura od mjerenja

Hrvatska okovana ledom
Tonci Plazibat/Cropix

Još jedna od zanimljivosti su fotografije koje stižu iz BiH gdje se zaledila Miljacka

Dalmacija se jutros doslovno probudila okovana ledom, jer su temperature zraka i u priobalju većim dijelom bile u minusu, a najtoplija lokacija prema podacima u 7 sati, ako se takvom uopće može i nazvati, bio je Veli Rat na Dugom otoku sa 6 Celzijevih stupnjeva.

Osjećaj prodora hladnoće sa sjevera Europe prisutan je čak i bez inače slabe bure, a najniže vrijednosti u termometrima koje su zabilježene u Sinju s gotovo minus 11 stupnjeva, u konavoskoj Grudi minus 9, u Drnišu i Kninu na minus 8, te u Zemuniku na minus 6, bile su na razini onih u Lici gdje je prosjek jutros iznosio oko minus 10 stupnjeva.

U Metkoviću je tako izmjereno minus 5,5 stupnjeva, Imoćani su se hladili na minus 4 "celzijevca", dok su se sva priobalna županijska središta, od Zadra, preko Šibenika i Splita, do Dubrovnika "vrtila" oko nule.

U Dubrovniku je, naime, jutros najniže izmjereno -0,5 °C, što je naizgled daleko od siječanjskih -7,0 °C - apsolutno najniže temperature zraka na toj meteopostaji DHMZ-a izmjerene 14. 1. 1968. godine - ali je ipak treća najniža temperatura zraka na toj postaji na dan 25. siječnja, a podaci postoje od 1961. godine, ističe meteorolog Zoran Vakula za HRT.

I na poslovično toplim otocima trebalo se dobro utopliti i zagrijati, jer je "najsunčaniji" Hvar imao tek jednu crticu iznad nule, na Mljetu je izmjeneno 0,4 stupnja, na Lastovu 1,5, na Silbi 1,6, te u "toploj" Komiži 2,5 stupnjeva.

Stručnjaci Državnog hidrometeorološkog zavoda za iduće dane prognoziraju ipak nešto toplije vrijeme, ali i dolazak vlažnog zraka koji bi tijekom petka trebao donijeti kišu u veći dio Dalmacije. Dani vikenda ponovno bi trebali biti sunčaniji i topliji, ali se povratak na nešto više jutarnje temperature, pa i one dnevne iznad 10 stupnjeva očekuje tek početkom novog tjedna.

I unutrašnjost u debelom minusu

Iako su za Dalmaciju ovi minusi najneuobičajniji, i ostatak zemlje probudio se danas debelo ispod nule.

Tako je prema službenim mjerenjima na meteorološkim postajama DHMZ-a na 2 metra visine najniža temperatura zraka bila u Lipiku (-14 °C), Daruvaru, Kutini i Plitvičkim jezerima(-13 °C), Gospiću, Slavonskom Brodu i Zavižanu (-12 °C), Bjelovaru, Goricama pokraj Nove Gradiške, zračnoj luci Osijek, Plaškom i Sinju (-11 °C) te u Bednji, Brestovcu, Križevcima, Kutjevu, Osijeku, Puntijarki, Sisku, Vinkovcima i Velikoj Gorici (-10 °C).

Vakula za HRT napominje kako je ovo jutro bilo još i "toplo" u odnosu na mnogobrojna u prošlosti.

'Možda je zanimljivo spomenuti kako je u Zagrebu, primjerice, na meteorološkoj postaji u Maksimiru, niža temperatura od današnjih -8,6 °C posljednji put izmjerena još 1. ožujka 2018. godine, kada je bilo -14,6 °C.

Još jedna od zanimljivosti su fotografije koje stižu iz susjedne BiH gdje se zaledila Miljacka. Hladno vrijemeu Sarajevu uz temperaturu od minus 15 Celzijevih stupnjeva zaledilo je rijeku na Bentbaši.

Hladno vrijemeu Sarajevu uz temperaturu od minus 15 Celzijevih stupnjeva zaledilo je rijeku na Bentbaši.

Atonio Balic/Cropix

(Jutarnji.hr)

Pročitajte više: Na Bjelašnici jutros minus 10 stepeni, Mostar najtopliji sa sedam stepeni

Pratite nas na Facebook akter.ba - Hrvatska okovana ledom: Lipik se probudio na -14, u Dubrovniku treća najniža temperatura od mjerenja

Ledom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori