Hota-Muminović posjetom školama obilježila početak školske godine u KS

Hota-Muminović posjetom školama obilježila početak školske godine u KS
Foto: Radio Sarajevo

Zvanične posjete uza početak nove školske godine, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović započela je posjetom Gazi Husrev-begovoj medresi, najstarijoj obrazovnoj instituciji u kojoj je prije pola milenija započelo formalno obrazovanje na Balkanu.

Ministrica je podsjetila da su vrata škola u Kantonu Sarajevo otvorena za 53.000 učenika. Oko 4.000 je prvačića u osnovnim školama i 4.000 u srednjim školama. I vrtići u Kantonu Sarajevo otvorili su vrata za mališane.

- Radimo stalno na poboljšanju uvjeta za školovanje, na dodatnoj digitalizaciji, razgovaramo o jačem internetu, boljim uvjetima, boljoj informatičkoj opremi – kazala je Hota-Muminović u izjavi za medije.

Obrazovanje prate hronični problemi, dodaje ona, i pokušavaju ih riješiti. Jedan od tih problema je fluktuacija kadrova. Po njenim riječima, bilo bi dobro da jedan učitelj ili učiteljica isprati svoje učenike sve do predmetne nastave. Ali, to nije uvijek moguće i nikada nije ni bilo. S tim će se morati nositi, jer ljudi imaju svoje potrebe, odlaze, mijenjaju poslove.

- Ali ja bih u prvi plan stavila činjenicu da smo nakon dugo vremena otvorili vrata škola za većinu učenika. Princip je da što veći broj učenika bude u školskim klupama uz poštivanje epidemioloških mjera – naglasila je ona.

Vlada KS zagovara vakcinaciju prosvjetnih radnika, a do sada je oko 60 posto prosvjetnih radnika vakcinisano.

I Gazi-Husrev-begova medresa otvorila je danas vrata za svoje učenike, a direktor Medrese Mensur Malkić je naveo da je u prvi razred ove godine primljeno 120 učenika. Srednju školu pohađa 468 učenika.   

- U proteklom periodu je Medresa, kao i sve druge škole, prošla kroz novo iskustvo - online nastavu. S obzirom da je naša škola već nekoliko godina koristila elektronski dnevnik i online nastavu, mi smo spremno dočekali taj izazov – kazao je Malkić.

Podsjeća da su danas daleko bolji uslovi školovanja u Medresi, nego prije nekoliko decenija. Rade po novim planovima i programima, onako kako je Gazi Husrev-beg propisao u Vakufnami – da se izučava ono što traži mjesto i vrijeme.

-  Ove generacije učenika obučene su za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem smo mi živjeli ili za vrijeme u kojem mi živimo. Sa nama su generacije koje će još više doprinijeti razvoju zajednice i domovine Bosne i Hercegovine – naglasio je on.

Ministrica Hota-Muminović i direktor Malkić su poželjeli sretan polazak u školu svim nastavnicima, učenicima, direktorima, roditeljima i starateljima.

Ministrica će danas posjetiti i Osnovnu školu Kovačići, Željeznički školski centar, Osnovnu školu "Hašim Spahić“ u Ilijašu i vrtić "Vjeverica“.

Izvor: FENA

Pročitaj više: Hota-Muminović: Nova školska godina ovisi o epidemiološkoj situaciji (VIDEO)

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori