Zašto je Holandija tako vjetrovita?

Zašto je Holandija tako vjetrovita? Budući da se Holandija nalazi uz more, vrlo je vjetrovito. Holandija je takođe vrlo ravna, omogućavajući prolazak vjetra bez velikih prepreka.

Zbog globalnog zatopljenja poremećaji se češće javljaju iznad okeana. Te struje se potom potiskuju prema Holandiji.

Vjetar može biti prilično dosadan kada vozite bicikl. Ali vjetar može biti koristan i za mnoge stvari, poput stvaranja energije. Može nam pružiti i radost, jer jak vjetar omogućuje nam da kitesurfujemo, jedrimo ili letimo zmajem na plaži.

Zašto u Holandiji puše toliko vjetra?


Najveći razlog zašto u Holandiji ima toliko vjetra je zbog njegovog geografskog položaja. Kao što vjerojatno znate, Holandija se uglavnom nalazi uz more, ima obalu od 450 km (279 milja). To omogućava vjetru koji se formira daleko iznad okeana da lako uđe u Holandiju.

To takođe ovisi o dobu godine. U prosjeku vjetar puše zimi i jeseni jače nego tijekom ljeta i proljeća. To je zbog velikih varijacija temperatura u područjima u kojima se stvara vjetar. Zbog toga se mijenja pritisak zraka, a time i povećanje snage vjetra.

Budući da je Holandija jedna od najravnijih zemalja na svijetu, vjetar ne prolazi mnogo prepreka. Uzmimo za primjer Ijsselmeer. Ovo veliko jezero (1133 km² ili 704 mi2) nalazi se između Sjeverne Holandije i Frizije. Ovo ogromno ravno područje vjetru olakšava dolazak u unutrašnjost.

U odnosu na prošlost, puno je manje vjetrovito nego što je to bilo nekada u zemlji. Budući da se gustoća naseljenosti Holandije povećava, gradi se još novih zgrada. Sa svim ovim visokim zgradama na putu, vjetar ima više zapreka u odnosu na prijašnje dane.

Istraživanja su pokazala da je vjetar najblaži na jugoistoku Nizozemske. To je zato što se ta regija nalazi daleko od obale i manje je ravna od većine ostalih dijelova Holandije.

Zašto je Amsterdam tako vjetrovit?


Mnogi turisti koji posjećuju Amsterdam misle da je u gradu uvijek vjetrovito. To je često istina, a za to postoji nekoliko jednostavnih razloga.

Kada prošetate Amsterdamom, vjerojatno ne shvaćate da je Amsterdam udaljen samo 32 kilometra (19 milja) od mora na zračnoj udaljenosti. Drugim riječima, obala je sasvim blizu.

To je jedan od razloga zašto je u Amsterdamu često tako vjetrovito. Pored toga, zemljište je takođe prilično ravno između Amsterdama i obale. Zbog toga vjetar mora proći samo nekoliko prepreka prije nego što stigne do grada.

Još jedan razlog zašto je u Amsterdamu tako vjetrovito su zgrade. Oni mogu imati utjecaj na vjetar u određenim dijelovima grada. Budući da je Amsterdam veliki grad s mnogo visokih zgrada, to definitivno može biti faktor u područjima s visokim zgradama.

Kada vjetar udari u vrh ovih zgrada, on se gura u različitim smjerovima, također prema dolje. Zbog toga vjetar dopire do tla i može izazvati jake udare vjetra.

Kako Holandija koristi vjetar?


Budući da je u Holandiji tako vjetrovito, ljudi su kroz stoljeća pronalazili načine kako pametno iskoristiti vjetar. Mnoge od ovih starih načina sada izvode mašine. Ali i danas Holandija još uvijek zna kako najbolje iskoristiti vjetar.

Why The Netherlands Is So Windy - pic #4

Energija vjetra:


Danas Holandija pokušava koristiti sve više zelene energije, istovremeno pokušavajući smanjiti upotrebu fosilnih goriva. To je dovelo do ogromnog rasta upotrebe energije vjetra u posljednjih 25 godina.

Zbog savršenog položaja i velike količine vjetra, Holandija je savršena zemlja za proizvodnju energije vjetra. Količina vjetroagregata na kopnu trenutno ostaje jednaka. To je zato što se starije turbine ruše i stvara se put novijim. 1995. godine na kopnu je bilo samo 1008 turbina na vjetar, za razliku od 2031 turbine u 2019. godini.

Količina vjetroagregata u holandskim vodama se znatno povećava. Veliki napor ulaže se u izgradnju nekoliko vjetroelektrana, tik uz holandsku obalu. Veliki broj vjetroagregata također će biti postavljen preko Ijsselmeer-a.

Broj vjetroagregata u moru nastavit će se znatno povećavati u budućnosti, za razliku od broja vjetroturbina na kopnu. Trenutno (2020), postoji 289 vjetroturbina smještenih uz holandsku obalu. Cilj je postići ukupno 1.100 turbina do 2030. godine, koje zatim moraju hraniti 45% trenutne stope energije koja je potrebna Holandiji.

Stare vjetrenjače:


Širom svijeta Holandija je poznata po vjetrenjačama. Svima su poznate slike Zaanse Schansa i Kinderdijka.

Mlinovi su u prošlosti bili veoma važni za Holandiju. Prvobitno su korišteni za stvaranje više kopnene mase u Holandiji. Koristeći vjetar, mlinovi su mogli ispumpavati vodu. Na ovaj način Holandija je mogla stvoriti velike komade zemlje. Danas su većinu ovih vjetrenjača zamijenile mašine i uglavnom služe kao mjesto interesa.

Pored mlinova koji su se koristili za ispumpavanje vode, bilo je i nekoliko drugih vrsta mlinova. Na primjer, holandski mlinovi za zlatno doba, koji su se koristili za piljenje drva iz Skandinavije. To drvo se tada koristilo za izgradnju brodova.

Mlinovi su se koristili i za mlevenje žita da bi se napravio naš hleb. Neki od ovih mlinova rade i danas. Mnogi od ovih mlinova su takođe mljeli slad, koji su pivare koristile za proizvodnju piva.

Nažalost, mnogi su mlinovi s vremenom srušeni, a ostalo je samo nekoliko tradicionalno mlinica. Da biste ove lijepe mašine vidjeli vlastitim očima, svakako se preporučuje posjet Zaanse Schans ili Kinderdijk.

Why The Netherlands Is So Windy - pic #1

Ima li uragana u Holandiji?


Jednostavan odgovor na ovo pitanje je: ne. Prema holandskim vremenskim stručnjacima, gotovo je nemoguće da Holandiju pogodi uragan. To je zato što se uragani često javljaju u područjima gdje je temperatura morske vode topla i gdje ima malo vjetra.

To se naravno ne odnosi na Holandiju, gdje je često vrlo vjetrovito, a morska je voda vrlo hladna. Holandiju međutim mogu pogoditi ostaci tropske oluje, iako su oni obično smanjene snage i nemaju tendenciju da uzrokuju velike količine štete.

Naravno, u Holandiji još uvijek može olujati. Najbrža brzina vjetra ikad zabilježena u zemlji bila je 161 km / h (100 mph). Ovo je, međutim, vrlo ekstreman slučaj koji se rijetko ikada dogodi.

5 zabavnih stvari koje treba obaviti korištenjem vjetra u Nizozemskoj
Iako vjetar može biti prilično opasan ili dosadan, postoje trenuci u kojima može biti velika zabava. Ispod ćete pronaći pet najljepših aktivnosti koje možete raditi kad je vjetrovito.

Jedrenje:


Ako volite jedriti, vjetar vam može biti najveći prijatelj. Bez vjetra nećete moći krenuti naprijed. U Holandiji postoje brojne mogućnosti jedrenja. Možete jedriti jednim od velikih jezera u Frieslandu, ali plovidba morem je također vrlo popularna. To, međutim, češće rade profesionalni mornari. More oko Nizozemske može biti vrlo izdajničko, zato budite sigurni da znate što radite.

PROČITAJTE VIŠE: 10 zanimljivih činjenica o Holandiji

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti