Hitan sastanak u Vladi KS zbog krize s plinom

Ko je odgovoran?

Iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 900.000 kubika plina za januar

U Vladi Kantona Sarajevo danas će biti održan hitan sastanak u vezi problema sa nedostatskom plina. I najave da bi građani mogli ostati bez grijanja.

Iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 900.000 kubika plina za januar. Iz "Toplana" su rekli da su morali preći na alternativna goriva. Međutim naveli su kako nemaju dovoljno mazuta jer su i ranije koristili alterantivu kada je također dolazilo do redukcije plina. 

Iz "Energoinvesta" su saopćili da su nudili novu narudžbu, no "Sarajevogas" i "Toplane" nisu odgovorili. 

U saopćenju se navodi da je "Energoinvest" i jučer poslijepodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku "Sarajevogasu". A sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa plinom, da se najkasnije do jutros pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

No, evidentno je da kantonalne firme i Vlada ne žele platiti nabavku novih količina.  Ukoliko se ogluše na zahtjev "Energoinvesta", građane Sarajeva u narednim danima očekuju hladni radijatori.

"Toplane" Sarajevo zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, a jučer su njihove kotlovnice isključene i prešle na mazut. Sarajlije su se jutros probudile na minus 15 stepeni. Mnogi građani već su kupili grijalice kako bi imali bilo kakvu alternativu ukoliko ostanu bez grijanja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori