Hit na društvenim mrežama: Kako izgledaju “inovativna sredstva” protiv varanja na ispitima

Zabava

Varanje na ispitima
Foto: Mary Joy Mandane-Ortiz/Facebook

Fotografije studenata s Filipina koji nose takozvane "šešire protiv varanja" tokom ispita na fakultetu su postale hit na društvenim mrežama, a ubrzo su prenesene širom svijeta.

Studenti na koledžu u gradu Legazpi zamoljeni su da nose pokrivala za glavu koja bi spriječili varanje na ispitu. Mnogi su odgovorili tako što su napravili "handmade" naprave od kartona, kutija za jaja i drugih recikliranih materijala.

Njihova mentorica je za BBC rekla da je tražila "zabavan način" da osigura "integritet i poštenje" na svojim časovima.

Mary Joy Mandane-Ortiz, profesorica mašinstva na Bicol Univerzitetskom koledžu inženjeringa, rekla je da je ideja bila "zaista efikasna".

Primijenjena je tokom nedavnih ispita na polugodištu, koje je u trećoj sedmici oktobra polagalo stotine studenata na fakultetu.

Mandane-Ortiz rekla je da je njen prvobitni zahtjev bio da studenti naprave "jednostavan" dizajn od papira. Bila je inspirisana tehnikom koja se navodno koristila na Tajlandu nekoliko godina ranije.

Također 2013. godine je postala viralna i fotografija koja prikazuje studenate Univerziteta u Bangkoku kako rade testove dok nose posebne "naušnice" - listove papira zalijepljene na obje strane njihove glave.

Profesorica Mandane-Ortiz rekla je da su njeni studenti prihvatili ideju i kreirali s njom "inovativna" pokrivala za glavu za "samo pet minuta" s bilo kojim otpadom koji su pronašli okolo.

Drugi su nosili šešire, kacige ili maske za Noć vještica kako bi ispunili zahtjev.

Niz profesoricinih objava na Facebooku ubrzo je postao viralan na društvenim mrežama i za nekoliko dana privukao pažnju svjetskih medija.

Pročitajte više: HIT na društvenim mrežama “Najgori recepti”

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)