Gužve u tržnim centirma: Pogledajte kako izgleda Black Friday u Sarajevu!

Shopping

Inače, najveća godišnja shopping groznica zvana Crni petak
Foto: Radio Sarajevo.ba

Kako izgleda Black Friday u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pogledajte u galeriji fotografija. 

Inače, najveća godišnja shopping groznica zvana Crni petak, tradicionalno je poznata kao američki fenomen Black Friday. To je dan najboljih ponuda i najvećih popusta u trgovinama. #blackfriday ludilo u cijelom je svijetu obilježeno zaista velikim popustima, ali znate li gdje je sve počelo?

Porijeklo izraza Black Friday zapravo ima nekoliko teorija:

TEORIJA # 1: Black Friday iza sebe skriva crnu povijest, a ime je dobio zbog pada berze. Pojam Crni petak navodno se odnosi na američki krah berze iz 1929. godine.

TEORIJA # 2 Porijeklo fraze Black Friday datira još iz 1950-ih. U to su vrijeme policajci u ovom američkom gradu Philadelphia koristili taj naziv za ogromne saobraćajne gužve, haos i kolapse u gradu. Crni petak prethodi poznatom američkom prazniku, poznatom kao Dan zahvalnosti. Smatra se da ja upravo Crni petak dan kojim službeno započinje kupovina prazničnih poklona. Kako su trgovci toga dana zbog haosa i gužvi ostvarivali veliku dobit, bilo je logično da s ovim danom i službeno započne sezona popusta i novogodišnjeg ludila koje vlada i danas.

Danas je Black Friday.

Zbog toga su se stvorile velike gužve u trgovačkom centru Sarajevo City Center.

Veliki cjenovni popusti uoči novogodišnjih praznika su privukli veliki broj kupaca.

U nekim trgovinama su se stvorili dugi redovi, piše Radio Sarajevo.ba.

Iako je šopingmanija na ovaj dan započela šezdesetih godina prošlog stoljeća, procvat je doživjela tek 2005. godine, kada je posljednji petak u mjesecu službeno proglašen najvećim shopping danom u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte više: Obradujte svoje mališane: BEBA KIDS povodom praznika DANAS daje velike popuste!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori