Greške koje najčešće pravimo prilikom uređenja kupatila

Dom


S obzirom na brojne faktore koji imaju uticaj na stil i dizajn kupatila, ali i na mnoštvo materijala koji se danas nude na tržištu, često se događa da vlasnici budu zbunjeni i prilikom uređenja kupatila naprave neke greške koje ih skup mogu koštati. To je najčešće slučaj jer prethodno nistu uzeli u obzir sve mogućnosti koje kupatilski prostor nudi. Sama ideja nije dovoljna za
realizaciju, već je potrebno da u razmatranje uzmete sve elemente koji čine prostoriju kao cjelinu.
U nastavku teksta smo izdvojili greške koje se najčešće javljaju prilikom dizajniranja kupatila.
Savjetujemo vam da ih dobro razmotrite prije nego što krenete sa uređenjem svog kupatilskog prostora, kako ne biste došli u situaciju da sve morate raditi iznova.

Funkcionalnost kupatila

Pre samih radova potrebno je imati u vidu kako će prostorija izgledati. Pored boje zidova, veličine i dizajna pločica bitno je pravilno rasporediti elemente u kupatilu. Povezanost između namještaja, ali i prostor između njega mora stvoriti komforno okruženje.
Birajte namještaj u skladu sa dimenzijom vašeg kupatila. Ukoliko imate veliko kupatilo ili ste spremni za njegovo proširenje, svakako je moguće postaviti i kadu i tuš kabinu. Ali veće nije uvijek i bolje kada je u pitanju dizajn. Veći prostor vam ne može garantovati eleganciju, jer i njega trebate urediti s mjerom.

Ako je vaše kupatilo ipak malih dimenzija, vodite računa da postoji rastojanje između namještaja. Tako će se zrak neometano kreteti, te se neće stvarati vlaga i plijesan.
Police se mogu naći pored vrata, kod lavaboa ili u nekom dijelu gdje ne bi trebalo da zauzimaju
prostor. Ormariće je moguće izraditi po mjeri, a vi razmislite da li vam je stvarno neophodno
dosta mjesta za odlaganje stvari. Nije uvijek nužno da uređaje poput veš mašine ili Electrolux mašine za sušenje veša sakrivate u ormare.

Njima neće ništa faliti u slučaju da ih postavite kao samostojeće ako imate višak prostora ili se odlučite da ih poređate jedan na drugi.
Funkcionalnost prostorije znači i lakše i efikasnije održavanje. Stoga nećete provjesti mnogo
vremena čisteći kupatilo, jer ste teži dio obavili prilikom dizajniranja.

Definišite sav namještaj u kupatilu

Sav namještaj u kupatilu mora biti na odgovarajućem mjestu. U zavisnosti od toga kako su postavljene instalacije u prostoriji zavisi i položaj namještaja. Naravno da je moguće izmjestiti cijevi i postaviti ih kako biste željeli, ali na vama je hoćete li se odlučiti za ovu skupu investiciju.
To i nije nužno, s obzirom da je veći izazov dizajnirati prostor sa unaprijed određenim mjestom za sadržaje.
Trudite se da toalet, odnosno WC šolja, ne bude prva stvar koju vidite kada uđete u kupatilo.
Sve češće je slučaj u većim prostorijama da se zoniraju, te je moguće postaviti toalet i tuš kabinu ili kadu u zasebne odjeljke. To možete učiniti tako što ćete postaviti zid ili neko neprovidno staklo i time odvojiti ova dva sadržaja. Ovakav raspored možete primijeniti čak i
kod kupatila manjih dimenzija.

Postavite samo staklo ili umjesto klasične tuš kabine zatvorite pogled ka toaletu jednim zidom ili panelom. Trudite se da ne pravite prostor još manjim uvođenjem ovih pregrada. Uvijek imajte dovoljno mjesta da možete postaviti toalet papir ili kantu.
Lavabo je uvijek poželjno da vidimo prvo kada uđemo u kupatilo. Prostor oko njega ne bi trebao, a bude pretrpan, već vizuelno naglašen i jasan. Postavljanjem polica iznad lavaboa možete nepotrebno opteretiti prostor. Za uređenje ovog dijela, dovoljno je ogledalo i neko kvalitetno osvjetljenje.

Akcenat na prirodno osvjetljenje


Trudite se da ne zanemarujete prozor ukoliko ga imate. Dnevna svjetlost je ključna za prostor, pogotovo ako se radi o maloj i često vlažnoj prostoriji kao što je kupatilo. Ukoliko gradite kupatilo uvijek vodite računa da prozor izlazi na vanjski zid, kako bi se ujedno vršilo i provjetravanje. Ako nemate takvih mogućnosti i otvaranje krovnih prozora u kupatilu može djelovati jako moderno i lijepo.
Mračna prostorija svakako nikoga neće privući i poželjno je imati što bolju rasvjetu u slučaju da vaše kupatilo nema izvor prirodne svjetlosti. Postarajte se da postoji dovoljan broj svjetiljki. Svjetlost treba da bude prijatna za oko i da pokrije vidljivost svih uglova u prostoriji.

Sakrijte pogled iz ostalih prostorija


Kako biste izbjegli poglede iz susjednih prostorija, ne morate kupatilo postaviti na kraj dugačkog hodnika. Potrudite se da ono nema direktnih veza sa nekom drugom prostorijom u kući, kao što su kuhinja, trpezarija ili dnevna soba. Najbolje bi bilo projektovati ga da nije u vašem vidokrugu, jer svakako nije prijatno da to bude prva stvar koju će vaši gosti vidjeti kada sednu u dnevnu
sobu.
Sve gore navedene savjete usvojite kako i sami ne biste pravili greške tokom uređenja vašeg kupatila. Vodite računa da uvijek postoji sklad između funkcionalnosti i dizajna, kako biste napravili prostor koji ima stila.

Pročitajte više: Uređenje malih trpezarija – Sve ideje na jednom mjestu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)