Grčka najavljuje nova pravila za turiste koji se na ljetovanju zaraze koronom

Grčka

Grčka najavljuje nova pravila za turiste koji se na ljetovanju zaraze koronom
Foto: Sergiomonti

Novom vladinom odlukom koju su ranije ove sedmice izdale grčke vlasti utvrđeno je da turisti koji se zaraze bolešću COVID-19 dok su u Grčkoj neće morati ići u karantenu.

Odlukom o zdravstvenom protokolu ministara turizma, zdravlja i privrede za rad turističkih djelatnosti tijekom pandemije bolesti COVID-19 za 2022. godinu u hotelima više neće biti karantenskih soba.

To znači da putnici koji se zaraze virusom više neće morati ispunjavati pravila samoizolacije dok su u Grčkoj.

Osim toga, trenutno pravilo koje zahtijeva da svi zaraženi virusom ostanu u karanteni pet dana ne odnosi se na putnike, objašnjava GTP.

Isti napominje da će u skladu s novim protokolima putnici u Grčkoj moći birati žele li ostati u samoizolaciji onoliko dana koliko su rezervirali, što znači da oni koji to ne žele neće biti obvezni. .

Osim navedenog, pojašnjeno je da će turisti zaraženi COVID-19 moći koristiti i trajekte, avione i druge oblike prijevoza. Međutim, cijelo vrijeme moraju nositi FFP2 ili KN95 masku za lice.

Grčka je ranije u maju ukinula sva svoja ograničenja ulaska povezana s COVID-om. Od tada je svim putnicima, bez obzira na zemlju porijekla, dopušten ulazak bez ograničenja.

Međutim, unatoč tome što od putnika više nije potrebna potvrda o vakcinaciji, oporavku ili testiranju, vlasti bi uskoro mogle savjetovati svima da nose masku za lice kada posjećuju različita zatvorena javna mjesta jer se broj slučajeva zaraze COVID-om povećao u posljednjih nekoliko sedmica.

Pročitajte više: Švicarska i Grčka će 2. maja ukinuti covid ograničenja na granicama za sve putnike

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)