Švicarska i Grčka će 2. maja ukinuti covid ograničenja na granicama za sve putnike

Covid ograničenja

Putnici iz svih zemalja uskoro će moći ući u Švicarsku bez poštivanja pravila o COVID-19 jer će Švicarska ukinuti sve svoje mjere 2. maja.

Prema najnovijem ažuriranju koje je objavilo švicarsko Državno tajništvo za migracije, od 2. maja svim putnicima, bez obzira na zemlju porijekla, bit će dopušten ulazak u Švicarsku bez ograničenja, prenosi SchengenVisaInfo.

“Ograničenja ulaska koja su trenutno na snazi ​​ukidaju se od 2. maja. Od tog datuma će se primjenjivati ​​uobičajena pravila za ulazak u Švicarsku”, stoji u priopćenju Državnog tajništva za migracije.

Trenutačno, svi putnici moraju posjedovati valjanu potvrdu o cijepljenju ili oporavku kako bi im se omogućio ulazak u Švicarsku bez ograničenja.

Međutim, čim se počnu primjenjivati ​​nova pravila ulaska, putnici više neće morati posjedovati valjanu potvrdu o cijepljenju ili oporavku.

Švicarske vlasti su objasnile da će se od 2. maja putnici morati pridržavati ostalih pravila, poput posjedovanja valjane putovnice ili vize, samo ako se takav zahtjev odnosi na njih.

Vjeruje se da su švicarske vlasti odlučile donijeti takvu odluku nakon što su uzele u obzir stopu zaraze i procijepljenosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokazuje da je Švicarska u posljednjih sedam dana prijavila nešto više od 14.500 novih slučajeva zaraze COVID-19.

Švicarska je već ukinula sva svoja domaća ograničenja COVID-19. Vlada je odlučila ukinuti preostalo ograničenje 1. aprila . Od tada putnici, kao i građani Švicarske, nisu obvezni nositi masku za lice kada posjećuju različita javna mjesta, događaje i javni prijevoz.

Osim toga, zemlja je također ukinula zahtjev za dolazne putnike da dostave potvrdu o cijepljenju, oporavku ili testiranju.

Slično kao u Švicarskoj, Grčka će također ukinuti sva svoja ograničenja 2. maja . Ministar zdravlja Grčke, Thanos Plevris, rekao je ranije ovog mjeseca da njegova zemlja od 2. maja više neće primjenjivati ​​pravila ulaska na putnike koji dolaze.

Ministar je objasnio da će svi putnici, bez obzira iz koje su zemlje porijekla, biti izuzeti od oporavka da po dolasku u Grčku predoče valjanu COVID Pass – potvrdu o cijepljenju, oporavku ili testiranju.

Pročitajte više: Švicarska uvodi sankcije Rusiji identične kao i Evropska unija

Pratite nas na Facebook akter.ba -Švicarska i Grčka će 2. maja ukinuti covid ograničenja na granicama za sve putnike

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori