Građani Stoca uputili apel za hitno angažiranje Civilne zaštite: Ne smijemo čekati novu žrtvu

Upozorenje

Građani Stoca uputili su javni apel kojim traže hitan angažman Civilne zaštite od novih odrona kamenja i stijena u gradu na Bregavi koji je pretrpio stravične posljedice zemljotresa u kojem je život izgubila 27-godišnja djevojka kad je stijena pala na njezinu kuću.

Ističu da je Stolac područje koje je u kotlini opkoljen brdima i da je od petka stanovništvo stalno u strahu od novih podrhtavanja tla kojih je nemali broj.

Nakon kobnog zemljotresa jačine 5.7 stepeni, kako navode jučer u jutarnjim satima su osjetili novi jačine 4.8 koji je također prouzrokovao odrone opasne po život.

"Pod hitno je potrebno alarmirati nadležne za angažman, a oni koji nam mogu pomoći su Uprava za civilnu zaštitu HNK i Federalna uprava civilne zaštite", navode građani Stoca.

Poručuju da je dužnost nadležnih da izađu na teren, detaljno urade analizu za sanaciju oštećenih stijena, kamenja i podzida te da postave mreže ili druge zaštite.

"Ne smijemo čekati novu žrtvu, moramo hitno reagovati dok ne bude kasno. Već smo zakasnili sačuvati jedan mladi život, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesretan slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, nevjerici i žalosti", poručuju građani Stoca.

Lokacije koje su potencijalne opasnosti od odrona su kako navode, Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija...

Prema izvještaju Civilne zaštite HNK na području Stoca je do sada 90 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima-stanovima i porodičnim kućama.

Pročitajte više: Civilna zaštita HNK objavila izvještaj o zemljotresima

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori