Gračanički Olimp pao je na koljena: Radnici bez staža, blokirani računi i zaplijenjena imovina

Gračanički Olimp pao je na koljena: Radnici bez staža, blokirani računi i zaplijenjena imovina
Foto: Foto: A. K./Klix.ba

Fabrika modne konfekcije Olimp iz Gračanice zbog nagomilanih dugovanja pala je na koljena. Radnici bez uvezanog radnog staža obustavili su proizvodnju, na dio neisplaćene plate čekaju, a imovina kompanije je zaplijenjena te se nalazi na prodaji. Potencijalno, na pomolu je i stečaj.

Proizvodni pogoni Fabrike modne konfekcije Olimp iz Gračanice ovih dana su u mraku, mašine za šivenje odjevnih predmeta i ostala mehanizacija su isključeni, dok su radnici u obustavi proizvodnje, raspoređeni u grupama po hodnicima kompanije. Krajnji razlog za to je neisplaćivanje jedne plaće, međutim, pozadina je znatno kompleksnija.

Olimp je privatiziran 2002. godine, a prvi problemi su se počeli nazirati godinu dana kasnije. Prema tvrdnjama radnika, radni staž im nije uvezan u prosjeku 15 godina, a dugovanja firme prema Poreznoj upravi FBiH su okvirno 11,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je nešto više od pet miliona glavnice, dok je šest miliona kamata.

Nova prodaja imovine u septembru

Zbog namirenja dužnih poreznih obaveza Kantonalni porezni ured Tuzla oglasio je prvu prodaju zaplijenjene imovine, koja nije uspjela, dok je naredna zakazana za 12. septembar ove godine. U njoj radnici vide nadu za uvezivanje radnog staža.

"Problemi u Olimpu su se gomilali decenijama i sve se guralo pod tepih. Međutim, prije okvirno 15 dana došlo je do pljenidbe imovine, koja je pod hipotekom bila od 2005. godine. Ona je nakon zapljene stavljena na aukciju, a prema obećanjima iz Porene uprave, ispod realne cijene se neće ići, kako bi bilo omogućeno i uvezivanje radnog staža", kaže za Klix.ba Enis Šoše, sindikalni povjerenik u Olimpu.

Enis Šoše (Foto: A. K./Klix.ba)
Enis Šoše (Foto: A. K./Klix.ba)

Radnici navode da su 28. jula trebali biti upućeni na godišnji odmor, ali zbog neisplaćivanja zarađene junske plaće su donijeli odluku o obustavi rada koja traje i danas. U međuvremenu je pronađen način za isplatu dijela naknade, međutim, to nije dovoljno za povratak radnika u proizvodne pogone.

"Mi kupca naših proizvoda iz Njemačke imamo, oni su zadovoljni našim radom i sada čekaju na naš ponovni povratak na posao i isporuku proizvoda. S druge strane, nas radnici svakodnevno napuštaju i odlaze u druge firme jer ne mogu čekati rješavanje cjelokupne situacije. Koliko je uprava fabrike kriva, toliko je i država koja je dopustila da se gomilaju dugovanja", nastavlja Šoše.

U dubiozi i sestrinska firma

Zbog blokade računa, uprava Olimpa je 2013. donijela odluku o formiranju sestrinske firme Olimptex u kojoj je okvirno 50 radnika, prema tvrdnjama sindikata, prebačeno bez njihove saglasnosti.

"U Olimpu nas je 2012. godine bilo između 300 i 350 radnika, međutim sada nas je u ovoj firmi ostalo 120, dok se okvirno 150 nalazi u Olimptexu koja je napravljena zbog blokade računa naše prvobitne firme. Sada je i ona u dugovanjima, a radnici nemaju uplatu doprinosa", navodi Šoše.

Sabina Gopo 36 godina je zaposlena u Olimpu, od čega joj je uplaćeno svega 12,5 godina radnog staža. Ona danas na svom radnom mjestu nije, s obzirom na to da se nalazi u borbi skupa s ostalim radnim kolegicama i kolegama.

"Ovdje smo godinama radili uz mizernu plaću, u zimskom periodu grijanja nismo imali, u pogonu smo bili zamotani u deke, dok smo u ljetnim mjesecima 'gorjeli' od visokih temperatura. S 36 godina radnog staža sam imala svega pet radnih dana godišnjeg odmora, uz četiri dana kada obuhvatimo dva vikenda i to nam se dnevno plaćalo po 10 maraka. Dvije decenije u ovoj firmi nisam dobila mrvu hljeba, a higijena je bila ravna nuli", žali nam se Gopo.

Sabina Gopo (Foto: A. K./Klix.ba)
Sabina Gopo (Foto: A. K./Klix.ba)

I pored loših uslova rada, ona navodi da se skupa s ostalim radnim kolegama borila za opstanak fabrike.

"Borimo se i danas, ali ja u svoje ime govorim da ovdje mora odgovarati onaj ko je njemu (direktoru, op.a.) omogućio da radi sve ono što je uradio. Onaj koji je to omogućio također radnike mora zbrinuti ili im omogućiti pokretanje proizvodnje jer više za 400 maraka niko od nas ne može raditi i to 'na crno' jer rad bez uplate doprinosa i jeste takvog karaktera", naglašava Gopo.

Njenu sudbinu dijeli i nešto mlađa radna kolegica Nevzeta Bašić, koja je u Olimpu, a zatim i u Olimptexu zaposlena 24 godine. Od toga su joj doprinosi uplaćeni za svega četiri godine.

Nevzeta Bašić (Foto: A. K./Klix.ba)
Nevzeta Bašić (Foto: A. K./Klix.ba)

"U mom slučaju problem je 20 godina radnog staža. Za razliku od pojedinih kolega, ja sam uz ličnu saglasnost prošle godine prebačena u Olimptex jer je sve trebalo biti regularno za uplatu doprinosa i mogućnost zdravstvene zaštite. Međutim, to je sve veoma kratko trajalo jer je prestalo izmirivanje obaveza. Situacije je veoma teška, mi bismo da radimo i na kraju se nadamo da će do toga i doći", kaže nam Bašić.

Direktor priznaje lošu situaciju

Koncem 2016. godine Hazim Hasinović je postao većinski vlasnik Fabrike modne konfekcije Olimp iz Grčanice, nakon uspješno provedene tender ponude. On je prvobitno posjedovao 9.798 dionica Olimpa, ili 29,1781 posto od osnovnog kapitala društva, a u tender ponudi stekao je dodatnih 10.759 dionica, što predstavlja 32,0399 posto od ukupnog broja dionica.

Na takav način Husinović je došao do 61,2 posto vlasničkog učešća u društvu, a skoro šest godina kasnije u razgovoru za Klix.ba priznaje izuzetno lošu situaciju u kojoj se nalazi ova fabrika. Ističe da je kulminacija problema uslijedila prije dvije godine, kada je nastupila pandemija koronavirusa.

"Nastankom koronavirusa izgubili smo kontinuitet s kupcima jer oni nisu imali redovno snabdijevanje sirovina, a glavnog nismo imali tri i po mjeseca. To nam je napravilo jedan diskontinuitet u proizvodnji, prouzrokujući nam dodatni teret kojeg smo pokušavali prevazići na sve moguće načine. Trenutno ne radimo zbog odgovora radnika jer smo nakon 20 godina izgubili kontinuitet u isplati plaća koja je uvijek bila redovna", kaže Husinović, koji je pristao govoriti za Klix.ba.

Da radnicima doprinosi nisu redovno uplaćivani priznaje i Husinović, koji takav čin opravdava održavanjem kontinuiteta redovne isplate plaća te stvaranje uslova za odlazak u penziju onih zaposlenika koji su za to ranije ispunjavali uslove.

"U izvjesnom periodu mi smo penzionisali više od 200 radnika. Dakle, davali smo prioritet tome, kao i održavanju kontinuiteta proizvodnje. Iz tih razloga su proistekli navedeni problemi", navodi Husinović, istaknuvši da je sestrinska firma osnovana nakon što je Porezna uprava FBiH izvršila blokadu Olimpa zbog dugovanja.

Ukoliko se Olimp ne proda u drugom pokušaju, novi će biti zakazan za dva do tri mjeseca. Nakon toga, po proceduri, firma ide u stečaj. Ipak, radnici su na kraju poručili da će na sve moguće načine ponovo udahuti život proizvodnim pogonima, jer ova kompanija može imati prosperitet u tekstilnoj industriji Bosne i Hercegovine.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori