Google Maps usmjeravat će vozače na „ekološke“ rute

Uskoro rute koje su procijenjene da stvaraju najniže emisije ugljenmonoksida!

pexels-ingo-joseph-35969
Izvor: Pexels.com

Google Maps uskoro će početi da usmjerava vozače na rute koje su procijenjene da stvaraju najniže emisije ugljenmonoksida. Ova funkcija, kako tvrdi kompanija Alphabet Inc, trebala bi biti dostupna u tekućoj gofini u SAD-u. Google je pokušao da odgovori rješenjem na problem u borbi protiv klimatskih promjena.

Za otprilike polovicu naših ruta, u mogućnosti smo pronaći ekološki prihvatljivu opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima – rekao je Russell Dicker, direktor proizvoda u Googleu.

Kompanija ističe da izvodi relativne procjene emisija. To čini uz ispitivanje različitih tipova vozila, ali i cesta. Podaci o cestama dolaze iz automobila s Street Viewom, kao i iz zraka i satelitskih snimaka.

Ranije su putnici upozoreni da putuju kroz zone s niskim emisijama, a neka vozila su čak i zabranjena u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Googleova najava uključuje dodatne promjene koje su usmjerene na klimu.

Umjesto biranja različitih cestovnih ruta, aplikacija Google Maps će upoređivati automobile, biciklizam, javni prevoz i druge mogućnosti.

Pročitajte više: WhatsApp ima novosti za desktop verziju: Olakšanje za mnoge

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori