Google je rekao da će otpustiti stotine radnika

Uzrok: Uporaba umjetne inteligencije

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Google je rekao da će otpustiti stotine iz odjela Voice Assistant, hardverskog tima odgovornom za Pixel, Nest i Fitbit. Stotine pozicija će se eliminirati i u centralnom inžinjerskom timu istraživačkog giganta.

Google je 2021. godine kupio kompaniju za praćenje zdravlja i fitnesa Fitbit za 2,1 milijardu dolara, ali je nastavio s uvođenjem novih verzija svog Pixel Watch-a, proizvoda koji se takmiči s nekim od Fitbit uređaja, kao i sa Apple Watchom.

"Tokom druge polovine 2023. godine, određeni broj naših timova napravio je promjene kako bi postali efikasniji i radili bolje, te uskladili svoje resurse sa svojim najvećim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s ovakvim organizacijskim promjenama, koje uključuju eliminaciju određenih pozicija na globalnom nivou", rekao je portparol Googlea za Reuters.

U drugoj polovini 2023. mnogi su naši timovi uveli izmjene kako bi postali učinkovitiji i radili bolje te uskladili resurse s glavnim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s organizacijskim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta", rekao je glasnogovornik Googlea za Reuters.

Nije precizirao koliko će radnih mjesta biti ukinuto ni naveo brojku za Google Assistant i druge timove. Otkazi su se vremenski poklopili s pojačanom upotrebom generativne umjetne inteligencije u kompanijama poput Microsofta i Googlea nakon uspjeha OpenAI-jevog ChatGPT-ja.

Prošle godine Google je najavio da će virtualnog asistenta obogatiti kapacitetima generativne umjetne inteligencije. Prije godinu dana Alphabet je objavio da će otpustiti 12.000 radnika, što je odgovaralo šest posto njegove globalne radne snage.

U septembru 2023. Alphabet je zapošljavao 182.381 radnika.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti