Goletić: Potvrđena dva slučaja delta varijante koronavirusa kod državljana BiH

Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, potvrdio je da su u ovoj laboratoriji sekvencionirana dva slučaja delta varijante SARS-CoV-2 virusa kod uzoraka uzetih od državljana Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA) delta varijante

Protekle sedmice sekvencionirali smo 12 uzoraka od toga dva koja su stigla 1. jula su pozitivna na delta varijantu - kazao je Goletić.

Ostali sekvencionirani uzorci su dominantno alfa, odnosno britanski, što prema njegovim riječima ne začuđuje, jer su u pitanju uzorci koji su sekvencionirani zbog odstupanja u PCR rezultatima, a ne zbog sumnje na delta varijantu. Prošle sedmice delta varijanta koronavirusa prvi put je sekvencionirana u laboratorijama u BiH, a radilo se o uzorku turiste u Međugorju sekvencioniranom u Alea Genetičkom Centru u Sarajevu.

Dostupni podaci pokazuju da je delta soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 posto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva zaraze. Dostupni podaci pokazuju da je soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 posto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva zaraze. Dostupni podaci pokazuju da je soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 posto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva zaraze.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori