Glas Zemana: Prve tri nagrade otišle u BiH

Glas Zemana: Prve tri nagrade otišle u BiH
Foto: RTV Novi Pazar

Proglašenjem pobjednika, učesnika takmičenja u izvođenju tradicionalne balkanske muzike, Glas Zemana, završeno je ovogodišnje izdanje World Music Fest Zeman u Novom Pazaru. 

Publici se predstavilo deset mladih umjetnika, a jednoglasnom odlukom žirija prvo mjesto osvojila je Šaha Isaković iz Sarajeva, javlja RTV Novi Pazar.

Izvedbom sevdalinke  “Još ne sviće rujna zora” osvojila je srce publike ali i žirija, koji su činili muzički stručnjaci Lejla Jusić, dr. Iva Nenić i Kenan Mačković.

Drugo mjesto osvojio je duet iz Tuzle, Idna Muminović i Nejla Žunić koje su izvele pjesmu ” Tvoje oči, Leno mori”,  dok je treće mjesto, sa izvedbom numere ” Čula jesam” osvojila Tijana Bašić iz Banje Luke.

Festival je otvoren posthumnom izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića, koji je iznenada preminuo prošle godine.

U protekla tri koncertna dana, publika je imala priliku uživati u izvedbama turskog ansambla Istanbul Kolektif. Izveli su muziku Anadolije i Istočnog Balkana, kombinujući je na jedinstven način. Više od 90 minuta, koliko je trajao koncert, publika je uživala i aktivno učestvovala u izvedbama.

Beogradski umjetnik Marko Louis 28. jula prvi put je nastupo u Novom Pazaru. Njegov jedinstveni muzički stil kombinuje elemente jazza, modernog zvuka i domaćeg etna. Interakcija publike i benda ni to veče nije izostala, a Marko Louis je odmah nakon koncerta izjavio da toliko pozitivne energije, odavno nije osjetio. 

Festivalu se u četvrtak pridružila internacionalna grupa s adresom u Španiji, Barcelona Gipsy balKan Orchestra. Svjetski poznat sastav sa  decenijskim iskustvom u izvođenju Balkanske muzike. Ivan Kovačević, član benda navodi da su sa scene otišli punog srca i da će ovaj koncert dugo pamtiti. Izveli su muziku svih zemalja Balkana, što je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom i nekoliko puta ih vraćala na scenu.

Izvor: FENA

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitaj više: Turistička manifestacija: Festival bamije u BrčkomMeđunarodni festival književnosti Bookstan predstavlja “Kapiju” Medihe Šehidić!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori