Giro di Sarajevo se vraća na ulice glavnog grada nakon dvije godine pauze

NAKON 2 GODINE

Giro di Sarajevo se vraća na ulice glavnog grada nakon dvije godine pauze
Foto: klix.ba

Predstavnici organizacije Giro di Sarajevo boravili su prethodnih dana u Ljubljani, gdje su učestvovali na najvećoj konferenciji o urbanoj mobilnosti na svijetu pod nazivom Velo-city konferencija.

Na konferenciji je, između ostalog, bilo riječi o promociji biciklizma, modernim biciklističkim rješenjima. Ali i preispitivanju urbanog prostora, inovacijama, kao i boljoj integraciji biciklista u širi promet.

Tom prilikom na konferenciji se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je zajedno sa gradonačelnicima Banje Luke, Novog Sada, Ljubljane i Dubrovnika bila gost na glavnoj plenarnoj sjednici na kojoj je bilo riječi o promociji Sarajeva kao turističke destinacije, ali i važnost urbane mobilnosti.
Na kraju, iz udruženja Giro di Sarajevo su najavili da će se ove godine, prvi put nakon dvogodišnje pauze, održati manifestacija Giro di Sarajevo, koja je tradicionalno rezervirana za septembar.

Više: Ovdje

"Gradonačelnica Benjamina Karić je gostovala na glavnoj plenarnoj sesiji. Zajedno sa gradonačelnicima Ljubljane, Banjaluke, Novog Sada i Dubrovnika, govorila je o značaju urbane mobilnosti, budućim planovima razvoja. Ali i promociji Sarajeva kao turističke destinacije. Drugi dan je završio biciklijadom ulicama Ljubljane. To nas je jako podsjetilo na naš Giro di Sarajevo, koji će se nakon dvije godine pandemijske pauze ponovo održati prve nedjelje u septembru", naveli su iz udruženja.

Posljednji Giro di Sarajevo održan je 22. septembra 2019. godine, a na njemu je učestvovalo oko 2.500 biciklista.

Zahvaljujući ovom projektu, sarajevski biciklisti su kroz različite inicijative, pisma, lobiranje i direktnu saradnju uspjeli riješiti mnoge probleme i savladati prepreke na koje su nailazili.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori