Facebook i Instagram bi mogli biti ugašeni u Evropi zbog spora oko prijenosa podataka

MEDIJSKI GIGANT

Regulatori u Evropi trenutno sastavljaju nove zakone koji će diktirati kako će se podaci korisnika EU-a prenositi preko Atlantika. Facebook i još mnogi će biti ugašeni?

Kompanija Meta je rekla da razmatra gašenje Facebooka i Instagrama u Evropi ako ne može nastaviti s prijenosom korisničkih podataka natrag u SAD.

Medijski gigant izdao je upozorenje u svom godišnjem izvještaju koji je objavljen prošlog četvrtka. Regulatori u Evropi trenutno sastavljaju nove zakone koji će diktirati kako će se podaci korisnika EU-a prenositi preko Atlantika.

Oglasili su se i iz kompanije Facebook.

- Ako se novi transatlantski okvir za prijenos podataka ne usvoji i ne možemo se i dalje oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili se oslanjati na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Evrope u Sjedinjene Države, vjerovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi – rekli su.

Kompanija je dodala da bi to "materijalno i negativno uticalo na naše poslovanje, finansijsko stanje i rezultate poslovanja".

 -Meta ne može tek tako ucjenjivati EU da odustane od svojih standarda zaštite podataka - rekao je evropski poslanik Aksel Vos (Axel Voss) na Twitteru, dodajući da bi “izlazak iz EU bio njihov gubitak”. Vos je ranije napisao neke od zakona EU o zaštiti podataka.

Glasnogovornik Mete je u ponedjeljak za CNBC rekao da kompanija nema želju niti planira da se povuče iz Evrope, dodajući da je ista zabrinutost bila izražena i u prethodnim izvještajima.

- Ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između EU i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama - rekli su.

Dalekosežne posljedice

U augustu 2020. Komisija za zaštitu Irske poslala je Facebook-u preliminarnu naredbu da prestane s prijenosom korisničkih podataka iz EU u SAD, navodi se u izvještaju Wall Street Journala koji se poziva na izvore upoznati s tim.

-Irska komisija za zaštitu podataka započela je istragu o prijenosima podataka EU-SAD koje kontrolira Facebook i sugerirala je da se SCC-ovi u praksi ne mogu koristiti za prijenos podataka EU-SAD - rekao je Nik Kleg (Nick Clegg), Facebook-ov potpredsjednik za globalne poslove i komunikacije u tekstu na svom blogu.

- Iako je ovaj pristup podložan daljem procesu, ako se slijedi, mogao bi imati dalekosežne posljedice na kompanije koje se oslanjaju na SCC-ove i na internetske usluge na koje se mnogi ljudi i poduzeća oslanjaju - dodao je.

Očekuje se da će Irska komisija za zaštitu podataka donijeti konačnu odluku u prvoj polovini 2022. godine.

Ako se SCC-ovi ne mogu koristiti kao pravni osnov za prijenos podataka, Facebook bi morao izbaciti većinu podataka koje prikuplja o evropskim korisnicima. DPC bi mogao kazniti Facebook sa do 4% svog godišnjeg prihoda, ili 2,8 milijardi dolara ako se toga ne pridržava.

Sudska odluka

U julu 2020., Evropski sud pravde presudio je da standard za prijenos podataka između EU i SAD-a ne štiti na adekvatan način privatnost evropskih građana.

Sud, najviši pravni organ EU, ograničio je način na koji američke firme mogu slati podatke o evropskim korisnicima u SAD nakon što su zaključili da građani EU-a nemaju djelotvoran način da ospore nadzor američke vlade.

Američke agencije kao što je NSA teoretski mogu tražiti od internet kompanija poput Facebook-a i Google-a da predaju podatke o državljaninu EU.

Presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je austrijski aktivista za privatnost Maks Šrems (Max Schrems) podnio tužbu u svjetlu otkrića Edvarda Snoudena (Edward Snowden) tvrdeći da američki zakon ne nudi dovoljnu zaštitu od nadzora javnih vlasti. Šrems je podnio tužbu protiv Facebook-a koji je, kao i mnoge druge firme, prenosio njegove i druge korisničke podatke u SAD.

Sudska presuda poništila je Sporazum EU i SAD o zaštiti privatnosti, koji je omogućio firmama da šalju podatke o građanima EU preko Atlantika. Kao rezultat toga, kompanije su morale da se oslone na SCC.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori