Odlične vijesti iz najjače svjetske banke: Evropska unija riješila plinsku zagonetku

Riješenje je tu

Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Evropu bez ikakvog ruskog plina, kazali su analitičari

Ruske rezove u isporuci plina ove zime, evropske države mogu izdržati, jer su problemi s snabdijevanjem možda "uspješno riješeni". To stoji u analizi vodeće američke banke Goldman Sačs (Sachs). Banka procjenjuje da će se cijene plina ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

U procjeni objavljenoj u utorak stoji kako banka očekuje da će europske veleprodajne cijene prirodnog plina pasti s oko 215 eura po megavatsatu (MWh). A na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog kvartala iduće godine, pod pretpostavkom uobičajenih zimskih vremenskih uvjeta. Radi se o cifri koja je znatno ispod ranije predviđenih 213 eura po MWh, prenosi The Guardian.

  • Sjedište Goldman Sačsa u NjujorkuFOTO: AP

Evropske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta plina prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz plinovod Sjeverni tok 1. A mahnita potraga za plinom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cijenu energenta u nebo. 

Ovog je mjeseca Gazprom produžio obustavu protoka plina kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje.

Tržišno olakšanje

- Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Evropu bez ikakvog ruskog plina. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene. A da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama. To je zagonetka koju je Evropa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za plinom unutar Evrope. Kao i među kupcima (ukapljenog prirodnog plina - LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha - kazali su analitičari Goldman Sačsa.

Analitičari Goldman Sačsa kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja oktobra. Više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. studenog za cijelu EU.

Evropske vlade nadaju se kreirati situaciju ublažavanja udara nestašice plina u slučaju da se opskrba iz Rusije prekine tijekom zime. Od poduzeća i potrošača također se traži da smanje korištenje energije.

U Goldman Sačsu kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti ostati popunjeni više od 20 posto do kraja ožujka iduće godine. 

- To će, po našem mišljenju, pripremiti teren za osjećaj hitnosti da se radikalno smanji potražnja za koju trenutačno vidimo. A da će biti postupno zamijenjena osjećajem tržišnog olakšanja jer se uspjelo prebroditi zimu - kažu analitičari.

Procurio dokument

U utorak je dokument koji je procurio otkrio da EU odustaje od nametanja gornje granice cijena ruskog plina, odnosno ograničenja cijene. Ali i da nastavlja s iznenadnim porezima na "višak" dobiti, odnosno na ekstraprofit energetskih kompanija.

Veleprodajna cijena plina za isporuku u Velikoj Britaniji za idući mjesec porasla je u utorak za 3 posto na 3,58 funti (4,13 eura) za 2,83 kubičnih metara prirodnog plina pri standardnoj temperaturi i tlaku. Oko 40 posto ispod svog vrhunca u avgustu, ali još uvijek više nego dvostruko u odnosu na stanje prije godinu dana.

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je pri svojim prognozama o snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2022. I 2023. godini, navodeći znakove da velika gospodarstva stoje bolje od očekivanog, unatoč problemima poput rastuće inflacije.

Naftni kartel je u svom mjesečnom izvještaju naveo da će potražnja porasti za 3,1 milijun barela dnevno u 2022. i za 2,7 miliona barela dnevno u 2023. godini, što znači da ne bi bilo promjena u odnosu na prošli mjesec.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori