Evropska unija donirala 14 vozila agencijama za kontrolu sigurnosti hrane

Evropska unija donirala 14 vozila agencijama za kontrolu sigurnosti hrane
Foto: Anadolija

Za BiH su predviđena 33 vozila, vrijednosti veće od pola miliona eura, a uslijediće i ulaganje EU u informacione tehnologije u upravama za inspekcijske poslove.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, danas je uručeno 14 vozila koje je obezbijedila Evropska unija (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijednost danas doniranih vozila iznosi više od 200.000 eura, a dio su ukupne podrške EU jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora bezbjednosti hrane u BiH. Vozila će omogućiti efikasnije provođenje kontrole zdrave hrane i zdravlja bilja, sjemena i biljnog materijala s ciljem očuvanja zdravlja potrošača. Ova podrška će doprinijeti i jačanju kapaciteta pomenutih službi za potrebe usklađivanja sa pravilima i standardima EU u ovim oblastima.

Johann Sattler, specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH rekao je da je najvažnija poruka da je zdravlje na prvom mjestu. Podsjetio je da je prošle sedmice EU uručila 14 novih vozila za bh. entitet Republika Srpska, a donaciju će dobiti i Brčko distrikt.

"Ukupno govorimo o 33 vozila, ukupne vrijednosti više od pola miliona eura, a poslije toga imamo značajnu komponentu ulaganja u informacione tehnologije kroz projekat koji se finansira sredstvima od više od 700.000 eura. Namjene su iste, korisnici su uprave za inspekcijske poslove", rekao je Sattler.

Objasnio je da se EU bavi ovim aktivnostima jer se kroz zaštitu bilja, kroz sigurnost hrane, radi na očuvanju i zaštiti života.

"Ne moramo ni naglašavati koliko su ovi aspekti važni za EU, koja predstavlja tržište od pola milijarde potrošača i gdje prehrambena i poljoprivredna industrija igra izuzetno važnu ulogu. Više od 45 miliona ljudi, više od 10 posto ukupne populacije EU na neki način radi i angažovano je u ovom sektoru", naglasio je Sattler.

Pojasnio je da je zato važno da se procjene rizika rade učinkovito, kao i da ta vrsta kontrola postoji i na tržištu BiH, jer je BiH izrazila želju da postane članica EU.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH rekao je da će ova donacija pomoći sektoru sigurnosti hrane.

"Ono što je možda još važnije je da će EU pomoći kroz tehničke projekte u unapređenju naših kapaciteta vezanih za novo zakonodavstvo, implementaciju novog zakonodavstva i pomenuo bih da mi već imamo u fazi implementacije nekoliko projekata", kazao je Hajrić i dodao da projekti u sektoru sigurnosti hrane vrijede 1,5 miliona eura.

Naglasio je da će uz ulaganje u informacione tehnologije, sve skupa omogućiti BiH da odgovori svojim zadacima u segmentu sigurnosti hrane.

"Pored zaštite potrošača kvalitet naših proizvoda moramo dokazati kroz institucionalni i zakonodavni okvir i na taj način omogućiti preduslove za izvoz naših proizvoda u EU, ali i druge zemlje", rekao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istakao je da je uprava najveći participijent ove vrijedne donacije jer će deset vozila koristiti fitosanitarni inspektori.

"Unaprijedićemo prekograničnu kontrolu na graničnim prelazima, tako da će inspektori biti mobilniji, brži, brže će i lakše doći do privrednih subjekata koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, koji izvoze, koji snabdijevaju tržište BiH hranom", rekao je Ajdinović i napomenuo da će na višem nivou biti unutrašnji fitosanitarni nadzor, kao i uzimanje uzoraka.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori