Evo zašto je kraljica Elizabeta najdugovječnija vladarica u historiji…

Kraljevine

Kraljica Elizabeta
Izvor: Profimedia / Autor: Steve Parsons / PA Images / Profimedia

Gledajući serije te čitajući knjige o njoj i njezinoj obitelji, mnogi dobivaju dojam da poznaju britansku kraljicu Elizabetu II. Međutim njezini dugogodišnji suradnici, oni koji je prate barem dio puta u 70 godina dugoj vladavini, tvrde da svijet zapravo ne poznaje pravu kraljicu. Evo koje su njezine najbolje osobine i zašto je najdugovječnija vladarica u povijesti

Možda je najpoznatija žena na svijetu, ali rijetko tko zapravo zna nešto više od pukih nagađanja i stereotipa koji se lijepe uz njezinu titulu. Sudeći prema nedavno prikazanim serijama koje prikazuju život kraljevske obitelji te ostalim biografskim sadržajima, stječe se dojam da je kraljica Elizabeta vrlo hladna osoba koja je u pojedinim trenucima svoje životne uloge teško pokazala da ima srca. Netflixova serija 'Kruna' u središte radnje stavlja bitan detalj, taj da je tada mladoj Elizabeti na glavu stavljena kruna 'ni krivoj ni dužnoj' te da bi radije živjela miran i povučen obiteljski život daleko od javnosti.

Britanski novinar i pisac Robert Hardman, koji radi na novoj knjizi o kraljici Elizabeti, tvrdi suprotno: ‘Stvar je u tome da kraljicu ne možete samo tako pročitati. Sve ono što pretpostavljate na kraju se pokaže drugačije. Njezini zaposlenici već su naučili da se potezi kraljice ne mogu predvidjeti.'

Skup brojnih zapisa, intervjua, snimaka te privatnih i poslovnih razgovora s kraljicom, ali i ostalim članovima dvora, koji su nastajali dug niz godina, sada će iskoristiti za novu knjigu. Sve to događa se povodom 70. obljetnice krunidbe kraljice Elizabete.

Za Daily Mail, Hardman je iznio mali dio koji će zasigurno zainteresirati javnost da kupi njegovu knjigu. Između ostalih, u njoj je svjedočanstvo bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, a on za 95-godišnju kraljicu ima samo riječi hvale.

'Predana je svojoj ulozi koja joj je povjerena nakon očeve smrti. Za nju je to nešto važnije od nje same. To je nešto što će biti zapisano u povijesti. Ona je žena sa snažnom voljom za posao. Iznimno je cijenim jer voli svoj posao i što ga shvaća ozbiljno', opisuje Bush.

Nešto slično govore i njezini dugogodišnji suradnici te ističu da je najbolja kraljičina osobina njezina smirenost u teškim trenucima. Kada zavlada panika, mnogi teško ostaju smireni i pribrani, a Elizabeta II nije jedna od njih.

'Tijekom najtežih kraljevskih godina nikada je nisam vidio uzrujanu i u panici. Što god da se dogodi, ona ostaje pribrana, ne mijenja izraze lica, zapravo kao da ne postoji nešto što je može iznenaditi i šokirati', kaže pak Charles Anson. Njezin glavni zadatak je sačuvati kraljevstvo i održati ga stabilnim te ne dopustiti da išta pokvari sliku tog blještavila. Osim toga, dužnost joj je da bude oprezna, a ne sklona riziku. Zbog toga je mnogi ponekad smatraju dosadnom i ne usude se pristupiti joj s nekim interesantnim prijedlogom.

No upućeni tvrde: 'Oni koji probaju ugodno će se iznenaditi. Kraljica rado prihvaća inovativne prijedloge, ali ona jednostavno nije osoba koja će sama predlagati.'

Osim toga, gore spomenuti Anson ističe: 'Kraljica ima temperament prikladan za posao koji radi.'

Oni koji probaju pristupiti joj s nekim zanimljivim prijedlozima, a jedan od takvih bio je producent filma o Jamesu Bondu, dobivaju povijesnu priliku surađivati s njom. Zanimljivo, kraljica se pojavljuje u filmu o Jamesu Bondu, uz bok Danielu Craigu, a njezin jedini zahtjev bio je da sama izmijeni rečenicu iz scenarija.

Tokom dugih godina vladavine Elizabeta se susretala s raznim državnicima, a svi imaju samo riječi hvale za nju. Opisuju je kao vrlo zanimljivu ženu, punu informacija, vrlo ugodnog domaćina. Već se punih 70 godina svaki tjedan sastaje s britanskim premijerom, a tijekom svoje vladavine upoznala ih je nekoliko. Uvijek je dobro pripremljena i posebnu pažnju posvećuje temama obrane države.

Ipak, postoji nešto što kraljicu ne zanima toliko, a tu govorimo o umjetnosti. Iako u svojim palačama krije brojne rijetke primjerke raznih umjetnina, to nije nešto što ju može impresionirati. Bez obzira na to, svoje kolekcije uvijek rado pokazuje gostima.

Snažan karakter koji posjeduje, odlučnost i iznimno poštovanje prema svojim precima izgradili su je u iznimnu vladaricu koju će teško tko nadmašiti.

Pročitajte više: Kraljica Elizabeta oporavila se od korone

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori