Evo kako očistiti mobitel i održavati ga bez bakterija!

Neke klice i virusi, uključujući koronavirus, mogu se zadržati na površinama od nekoliko sati ili do nekoliko dana ili više.

Asian woman using alcohol spray on tissue clean mobile phone before use it for protect coronavirus. Female clean surface for hygiene when social distancing stay at home and self quarantine time.
Foto: freepik.com

Zabrinuti ste kako očistiti telefon i druge tehnologije kako bi ostali što bez bakterija? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri odabiru tehnološki sigurnih sredstava za čišćenje, maramica za ekran  i još mnogo toga kako biste pomogli u dobroj brizi za svoje uređaje. 

Mnoge klice i virusi, poput koronavirusa, mogu živjeti na telefonima i tehnologiji.

Nedavno istraživanje pokazalo je da prosječni korisnici dodiruju svoje telefone 2.617 puta dnevno, a taj se broj povećava na 5.427 za neke korisnike. Između dodirivanja telefona, lica i površina, uključujući radne površine, tastature i još mnogo toga, vjerovatno je širenje klica. Neke klice i virusi, uključujući koronavirus, mogu se zadržati na površinama od nekoliko sati ili do nekoliko dana ili više. To ovisi o površinskom materijalu i uslovima okoline. Zbog toga je čišćenja telefona jednako važno kao i adekvatno pranja ruku.

Najbolji način za čišćenje telefona.

Za razliku od pranja ruku, ne možete koristiti sapun i vodu za čišćenje mobilnih uređaja. Većina proizvođača telefona, kao što su Apple i Samsung,  preporučili su upotrebu krpica za čišćenje ili dezinfekciju na bazi alkohola.

  • Isključite telefon.
  • Temeljito operite ruke, koristeći sapun i vodu; trljajte najmanje 20 sekundi.
  • Pažljivo obrišite vanjski dio telefona, uključujući i ekran, sa anti-bakterijskim sprejem. Možete također naprskati sredstvo na bazi alkohola na meku krpu i pomoću nje očistiti telefon. Važno je da sredstvo sadrži 70% alkohola. Ta koncentracija dovoljna je da ubije bilo kakve bakterije na površini telefona.
  • Prije čišćenja bilo kojeg uređaja, provjerite upute proizvođača za održavanje čistoće vaše tehnologije.

Najbolji način za čišćenje mobitela  i dodatne opreme

Nisu samo površine vašeg telefona prljave; futrola za telefon i bilo koja dodatna oprema, poput slušalica, takođe privlaće klice. Iste upute, kao za čišćenje telefona, važe i za čišćenje opreme. Operite ruke, a zatim koristite dezinfekcijsku maramicu ili krpu napunjenu sredstvom za čišćenje na bazi alkohola. Ako proizvođač preporučuje, čvrste futrole očistite sapunom i vrućom vodom. Perite najmanje 20 sekundi. Obrišite i kablove koje koristite.

Pored toga, možete ulagati i u antibakterijski pribor koji ima ugrađenu antimikrobnu zaštitu. Stvari poput staklenih zaštitnika ekrana s ugrađenim ionima srebra dizajnirane su da ubiju gotovo sve bakterije koje se mogu nakupiti na ekranu. 

Pravilo je da očistite telefon i dodatnu opremu jednom dnevno, ali i dezinfekcija predmeta više od toga je u redu. Uspostavite vlastitu rutinu, poput brisanja kada perete ruke, posebno nakon povratka kući iz vremena provedenog vani.

Pročitajte više: Ispao vam je telefon u vodu? Evo šta možete uraditi!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori