Europska komisija priprema zakon protiv kineskih firmi, razlog Pelješki most

Pelješki most
Foto: Pero Štrbe / HRT

Europska komisija priprema prijedloge koji bi europske firme trebali zaštititi od nepoštene konkurencije iz Kine, a kao jedan primjer toga navodi se i Pelješki most, koji sredstvima iz EU fondova grade kineske firme, piše njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ).

Europska komisija je u srijedu predstavila zakonodavni projekt čiji je cilj stvoriti mogućnost zabrane državnim subvencioniranim firmama iz trećih zemalja preuzimanja firmi iz EU. Osim toga, firme podržane državnim novcem također bi trebale biti isključene iz natječaja za javne ugovore.

U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja europskih firmi. Na području javnih ugovora, naprimjer, činjenica da je kineskom konzorciju dodijeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješki most, op.a.) potaknula je rasprave. Brojne velike europske firme propustile su natječaj, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju.

Prijedlog Komisije posebno predviđa da prije velikog preuzimanja u budućnosti strane firme moraju otkriti jesu li posljednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona eura. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja firmi s prometom od 500 miliona eura ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obujma od 250 miliona eura ili više. Također, nadzorni organi Europske komisije za konkurenciju žele biti u mogućnosti istražiti preuzimanja i dodjelu ugovora ispod graničnih vrijednosti na vlastitu inicijativu.

Hoće li se prijedlog provesti na isti način, sada ovisi o vladama država članica Europske unije i Europskom parlamentu. O zakonu će raspravljati narednih mjeseci, a zatim će morati donijeti odluku o njegovom usvajanju, navodi SZ.

Foto: radiosarajevo.ba

Pelješki most sve više poprima konačni izgled. Trenutačno se postavljaju čelične konstrukcije između betonskih stupova koji će napokon povezati dva dijela hrvatske obale na prometno odsječenom krajnjem jugu zemlje. Most bi u cijelosti trebao biti završen početkom iduće godine, a pristupne ceste nekoliko mjeseci poslije.

Pročitaj više: Izgradnja mosta na Savi koji spaja Hrvatsku i BiH u završnoj fazi: Evo kako izgleda

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori