EU traži objašnjenje zbog otkazivanja EuroPride-a u Beogradu

Za EU su to temeljna prava

EU traži objašnjenje zbog otkazivanja EuroPridea u Beogradu
Foto: DW / Parada ponosa, Ilustracija

Europska unija je izrazila žaljenje zbog odgode ili otkazivanja parade ponosa koja se treba održati u septembru u Beogradu i traži od srbijanske vlade daljnje objašnjenje.

"Žalimo što je Srbija najavila da će otkazati ili odgoditi EuroPride koji se treba održati u septembru u Beogradu i htjeli bismo dobiti objašnjenje", poručio je preko Twittera ambasador EU-a u Beogradu Emaunuele Giaufret.

Parada ponosa EuroPride trebala bi se održati 17. septembra, ali je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu izjavio da će biti "otkazana ili odgođena".

Ambasador EU-a u Srbiji navodi da će pozorno pratiti situaciju i izražava nadu da će se naći načina da se parada ponosa ipak održi "u miru i sigurnosti".

"EU već više godina zagovara jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije. EuroPride zagovara jednaka prava LGBTIQ zajednice širom Europe, dajući glas onima koi su često diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije", kaže ambasador Giaufret.

"Za EU su to temeljna prava i očekujemo od naših partnera da ih poštuju", zaključuje ambasador.

Marko Mihailović, direktor Povorke ponosa, rekao je u subotu da srbijanska vlast ne može otkazati ili odgoditi događaj, samo ga "pokušati zabraniti". On je na Twitteru poručio da će se Euro Pride održati 17. septembra ispred državnog parlamenta, prenosi Hina.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori