EU parlamentarac kritikovao Čovića zbog blokade države, Dodika pitao da li mu je Lavrov nešto obećao

Je li vam Lavrov nesto obećao?

Član Evropskog parlamenta i njemački diplomata Michael Gahler uputio je danas u Evropskom parlamentu pitanja članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću gdje je ukazao na probleme politika koje oni kao lideri stranaka predvode.Kada je riječ o Miloradu Dodiku, Gahler je postavio pitanje koje se tiče njegovog odnosa s Lavrovom, ali i politike vlasti u RS-u.

"Slučajno sam bio 10. decembra u Sarajevu, a vi s te u Banjoj Luci držali govor koji je predviđao izlazak RS-a iz Bosne i Hercegovine za šest mjeseci. Pitam vas, držite li se i dalje tog plana? Mislite li da će EU i SAD dozvoliti to? Da li će razmisliti o sankcijama protiv vas?", rekao je Gahler.

Nakon toga, osvrnuo se na Dodikov susret s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Antaliji.

"O čemu ste razgovarali s Lavrovom, je li vam nešto obećao? Hoćete li biti priznati kao oblast Banja Luka, kao Donjeck ili Lugansk?", ističe EU parlamentarac.

Nakon toga, osvrnuo se na rad Dragana Čovića.

"Gospodine Čović, hvala vam što ste u ime BiH osudili napad na Ukrajinu, ali što očekujete za Hrvate u BiH kada ste tako tijesno povezani s Dodikom, koji je dalje povezan s Putinom. Kada vidim kako žive Hrvati u RS, pa to mora biti razlog za distanciranje", ističe Gahler.

Također, osvrnuo se i na blokade unutar bh. institucija koje je uzrokovala i politika HDZ-a.

"U Parlamentu smo frustrirani oko vašeg pitanja, da duži niz godina provodite blokadu kako biste ostali na mjestima na kojima jeste. Vjerovatno vam je svejedno hoće li ili neće biti izbora jer ste već na vašim mjestima. Međutim. građani imaju pravo biranja. Meni je stalo da pronađete rješenje, ali ono treba biti takvo da ujedinjuje ljude, a ne da ih dalje dijeli", zaključio je Gahler.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)