Eterična ulja za kosu

IZVOR: PEXELS.COM
IZVOR: PEXELS.COM

Esencijalno ulje lavande

Ulje lavande može ubrzati rast kose. Znajući da ulje lavande ima svojstva koja mogu generirati rast ćelija i smanjiti stres, istraživači u jednoj studiji na životinjama otkrili su da je ovo ulje moglo generirati brži rast dlake kod miševa.

Takođe ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, koja mogu poboljšati zdravlje vlasišta.

Pomiješajte nekoliko kapi ulja lavande u 3 kašike nosača ulja, poput maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja, i nanesite ga direktno na vlasište. Ostavite ga da djeluje najmanje 10 minuta prije nego što ga isperete i isperete sa šamponom kao i obično. To možete učiniti nekoliko puta sedmično.

Esencijalno ulje mente

Ulje paprene metvice može izazvati hladnoću, trnci kada pojača cirkulaciju područja na koje se nanosi. To može pomoći u pospješivanju rasta dlake tokom faze anagena (ili rasta).

Jedno istraživanje je pokazalo da ulje peperminta, kada se koristi na miševima, povećava broj folikula, dubinu folikula i ukupan rast dlake.

Pomiješajte 2 kapi esencijalnog ulja mente sa nosačem po vašem izboru. Umasirajte ga u vlasište i ostavite da djeluje 5 minuta prije temeljitog ispiranja šamponom i regeneratorom.

Esencijalno ulje ružmarina

Ako želite poboljšati i debljinu kose i rast kose, ulje ružmarina je izvrstan izbor zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljša generiranje stanica.

Prema jednoj studiji Trusted Source, ulje ružmarina se pokazalo dobro kao i minoksidil, uobičajeni tretman za rast kose, ali sa manje svrbeža vlasišta kao nuspojava.

Pomiješajte nekoliko kapi ulja ružmarina s maslinovim ili kokosovim uljem i nanesite ga na vlasište. Ostavite ga najmanje 10 minuta prije nego što ga isperete šamponom. Činite to dva puta sedmično za najbolje rezultate.

Eterično ulje kedrovine


Smatra se da esencijalno ulje cedrovine pospješuje rast kose i smanjuje gubitak kose uravnotežujući žlijezde koje proizvode ulje na vlasištu. Takođe ima antifungalna i antibakterijska svojstva, koja mogu liječiti različita stanja koja mogu doprinijeti peruti ili gubitku kose.

Uključeno u smjesu s lavandom i ružmarinom, pronađeno je da ekstrakt cedrovine smanjuje gubitak kose kod osoba sa alopecijom areata.

Pomiješajte nekoliko kapi esencijalnog ulja cedrovine sa 2 kašike nosača po vašem izboru. Umasirajte ga u vlasište i ostavite da djeluje 10 minuta prije nego što ga isperete.

Možda će biti teško pronaći u prehrambenim prodavnicama, ali možda ćete ga moći kupiti u manjim trgovinama zdrave hrane.

Esencijalno ulje limunske trave


Perut može biti česta bolest, a zdravo vlasište bez ljuskica važan je dio zdravlja kose. Ulje limunske trave učinkovito je liječenje prhuti, a jedno istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je značajno smanjilo perut nakon jedne sedmice.

Ulje limunske trave protiv peruti najučinkovitije je ako se koristi svakodnevno. Svakodnevno umiješajte nekoliko kapi u šampon ili regenerator i pobrinite se da vam se umasira u vlasište.

Esencijalno ulje majčine dušice


Timijan može pomoći u pospješivanju rasta kose stimulirajući vlasište i aktivno sprečavajući gubitak kose. Poput ulja cedrovine, i ulje majčine dušice je korisno u liječenju područja alopecije.

Timijan je posebno jak, čak i među esencijalnim uljima. Stavite samo 2 male kapi u 2 kašike nosača ulja prije nego što ga nanesete na vlasište. Ostavite da djeluje oko 10 minuta, a zatim ga isperite.

Esencijalno ulje žalfije


Ulje žalfije kadulje sadrži isti linalil acetat koji ulje lavande čini tako efikasnim u povećanju rasta kose. Može poboljšati snagu kose, uz povećanje rasta kose, otežavajući joj lomljenje.

Pomiješajte 3 kapi ulja žalfije sa vašim omiljenim regeneratorom ili sa 1 kašikom ulja za nošenje. Ako ga koristite svakodnevno, isperite nakon 2 minute. Ako ga koristite jednom ili dva puta sedmično, ostavite ga da djeluje 10 minuta.

Eterično ulje čajevca


Ulje čajevca ima moćna pročišćavajuća, antibakterijska i antimikrobna svojstva. Kada se koristi lokalno, može pomoći u odvajanju folikula dlake i povećati rast kose.

Ulja čajevca dolaze u mnogim koncentracijama, pa je važno slijediti upute proizvođača.

Neka su visoko koncentrirana esencijalna ulja, a druga se miješaju u kremu ili ulje.

Studija iz 2013. godine čak je otkrila da je mješavina koja sadrži ulje čajevca i minoksidil bila učinkovitija od samog minoksidila u poboljšanju rasta kose, iako je potrebno više studija samo o korištenju ulja čajevca.

Pregledom iz 2015. utvrđeno je da se drvo čaja često koristi u proizvodima za liječenje peruti.

Možete umiješati 10 kapi esencijalnog ulja čajevca u svoj šampon ili regenerator i koristiti ga svakodnevno. Ili možete pomiješati 3 kapi sa 2 kašike nosača ulja i ostaviti da djeluje 15 minuta prije nego što ga isperete.

Eterično ulje ylang-ylanga


Iako bi oni s masnom kosom i kožom htjeli ovo preskočiti, ulje ylang-ylanga idealno je za one sa suhim vlasištem, jer može potaknuti proizvodnju sebuma.

Kako nedostatak dovoljno ulja i sebuma uzrokuje da kosa postane suha i lomljiva, ylang-ylang može poboljšati teksturu kose i smanjiti lomljenje kose.

Pomiješajte 5 kapi esencijalnog ulja ylang-ylanga sa 2 kašike toplog ulja. Umasirajte ga u vlasište i zamotajte glavu toplim peškirom.

Ostavite da djeluje 30 minuta prije nego što ga isperete. Ylang-ylang se takođe može naći u preparatima poput šampona ili krema.

PROČITAJTE VIŠE: Opada vam kosa? Evo kako spriječiti!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori