ESCOBAR OPTUŽIO KURTIJA

NIJE SPREMAN DA SASLUŠA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU

Premijer Kosova Albin Kurti nije poslušao prijedloge međunarodne zajednice povodom situacije na sjeveru, iako je obećao da će gradonačelnici imati samo tehnička ovlaštenja, izjavio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je za BBC rekao da je situacija na sjeveru posljedica nedostatka spremnosti premijera Albina Kurtija da sasluša međunarodnu zajednicu.

  • Ova eskalacija je dijelom rezultat nedostatka volje kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. To je nepotrebno izazvalo tenzije. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi. Pandemija Kovida-19 nas je naučila da možemo raditi i sa alternativnih lokacija – rekao je Escobar.

Dodao je da su napori SAD da koordinira sa Vladom Kosova naišli na otpor

  • Kurti je obećao da će gradonačelnici na sjeveru imati samo tehnička ovlaštenja, dok se ne pronađe rješenje kako bi usluge građanima bile u funkciji, ali se to pretvorilo u sukob između onih koji nisu htjeli da novi gradonačelnici stupe na dužnost i onih koji su insistirali da gradonačelnici budu u tim opštinama iz simboličnih razloga – kazao je Escobar.

On je naglasio da već sedam dana SAD daju signale premijeru Kurtiju za deeskalaciju situacije na sjeveru zemlje, te podsjetio da su iznijeta tri jasna zahtjeva koja se moraju ispuniti.

  • Dali smo mu mnogo signala, da povuče gradonačelnike iz zgrada opština, da ukloni Kosovsku policiju iz zgrada i onda da hitno uđe u proceduru o formiranju Zajednice srpskih opština – podvukao je Escobar.

Kako je najavljeno, Escobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak boravit će u ponedeljak i utorak na Kosovu i u Srbiji, kako bi se angažovali na deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti