Eruptirao vulkan na kanarskom otoku La Palma

Erumpirao je vulkan na kanarskom otoku La Palma. Nakon snažne erupcije potoci lave slijevali su se niz njegove padine ugrožavajući naselja u nacionalnom parku Cumbre Vieja, zbog čega su vlasti odlučile evakuirati stanovnike južnog dijela otoka, njih više od 5000. Kipuća lava rastopila je dijelove lokalnih cesta i napravila veliku štetu na obrađenim poljima. Španjolski premijer obećao je brzu pomoć pogođenom području.

- Ne znam kako bih to objasnio. Bilo je zaista veoma moćno doživjeti takvu iznenadnu eksploziju. Bio je oglašen narančasti alarm, zemlja je podrhtavala, ali nismo očekivali da će biti tako iznenadno, rekao je jedan stanovnik otoka.

- Ovo je bilo vrlo stresno, pogotovo za starije. Ali i za moju generaciju koja nije to doživjela. U ovim trenucima moramo se podržavati. Zato su moji roditelji došli k nama, a ne u prihvatni centar, dodao je drugi stanovnik.

Španjolski premijer obećao brzu pomoć nakon erupcije vulkana na La Palmi

Španjolski premijer Pedro Sanchez obećao je brzu pomoć svima pogođenima vulkanskom erupcijom na kanarskom otoku La Palmi.

- Građani mogu biti sigurni da država ima dovoljno resursa i osoblja na raspolaganju, kazao je Sanchez rano u ponedjeljak.

Španjolski je premijer otkazao put u SAD te je posjetio otok.

Vulkan je postao aktivan u nedjelju prvi put u 50 godina. Tokom noći lava se nastavila kretati nizbrdo prema naseljenim mjestima brzinom od oko 700 metara na sat. Nekoliko je kuća uništeno ili oštećeno, objavila je državna televizija RTVE u ponedjeljak.

Oko pet hiljada ljudi evakuirano je do sada iz ugroženih područja, navodi policija. Na otoku s 83 hiljade stanovnika za sada nema ozlijeđenih.

La Palma se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Kanara, otočja u Atlantskom oceanu uz sjeverozapadnu obalu Afrike. Otok je udaljen 85 kilometara od najbližeg većeg otoka Tenerifa, koji je iznimno popularno turističko odredište, i 57 kilometara od La gomere.

Najmlađi od Kanarskih otoka doživio je vulkansku erupciju 1971. Na La Palmi nema masovnog turizma, za razliku od poznatijih kanarskih otoka poput Gran Canarije, Fuerteventura, Lanzarotea i Tenerifa.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori