Najjeftiniji električni automobil spreman za pohod na Evropu

Sa baterijom kapaciteta 27,4 kWh i elektromotorom sa 44 konjske snage, nova Dacia Spring je u stanju da sa jednim punjenjem pređe 230 kilometara, uz maksimalnu brzinu od 125 km/h...

Kao što je to više puta prethodno i najavila, rumunska Dacia je, pored novih modela Logan i Sandero, za ovu godinu pripremila i svoj prvi potpuno električni automobila - Dacia Spring.

"Spakovan" u karoseriju, čije linije pomalo podsjećaju na prethodnu generaciju Sandera, novi elektirčni krosover je dugačak 3,73 metra. Ima međuosovinsko rastojanje od 2,52 metra. Automobil je visok 1,52, a širok 1,58 metra i ima rastojanje od tla od 15,1 centimetar.

Razvijen je na CMFA platformi Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, koju dijeli sa modelom namjenjenim kineskom tržištu - Renault K-ZE. Te dimenzije daju automobil u čijoj karoseriji ima mjesta za četiri odrasle osobe, budući da se pozadi nalaze dva sjedišta, a ne klupa za troje. On će će na put moći da ponesu 290 litara prtljaga u gepeku. Preklapanjem zadnjih sjedišta daje tovarni prostor od 620 litara.

Automobil dolazi sa malom litijum-jonskom baterijom kapaciteta 27,4 kWh, koja mu omogućava domet od 230 kilometara (prema kombinovanom WLTP ciklusu). To će se nekome vjerovatno učiniti nedovoljno...

Baterija napaja elektromotor sa 44 konjske snage, sa obrtnim momentom od 125 Nm. Maksimalna brzina je 125 km/h.

Spring je, međutim, projektovan kao mali gradski auto. Pretpostavlja da će uglavnom služiti kao drugi u porodici.

A budući da prosječan vozač u Evropi dnevno preveze 31 kilometar, rumunski prozvođač smatra da je to sasvim optimalno. Naročito ako se ima u vidu da se autonomija u gradskoj vožnji penje do 300 kilometara.

Međutim, mali električni "Rumun" vozaču nudi mogućnost za dodatnu uštedu energije, ukoliko uoči da bi mogao da ostane bez baterije. To se postiže "Eco" načinom rada, koji omogućava dodatnih 10-ak odsto autonomije time što ograniči snagu motora na 31 KS i maksimalnu brzinu na 100 km/h. Kada je brzina punjenja baterja u pitanju, na standardnoj kućnoj utičnici punjenje oko 13 sati.

Foto: Screenshot YT

Na punjaču od 3,7 kW dopuna baterije traje 8,5 sati, a na punjaču od 7,4 kW četiri sata kraće. Brzi punjač snage 30 kW, batriju Springa do 100 odsto kapaciteta napuni za samo sat i po.

Prema najavama rumunskog proizvođača, prve isporuke Dačije Spring planirane su za početak jeseni. Gromoglasno najavljvan kao "najjeftiniji električni automobil na evropskom tržištu" ovih dana su imali prilike da, među prvima, testiraju francuski novinari.

Iz te zemlje nam dolazi informacija da će na tamošnjem tržištu Dacia Spring, sa uračunatim podsticajem države za kupovinu ekoloških vozila, biti dostupan po ceni između 12.400 i 13.500 eura. Zavisi od verzije i nivoa opreme. Zanimljvo je napomenuti da je u cijenu uračunat samo kabl za punjenje na kućnoj utičnici, dok je kabl za punjenje na javnim punjačima naplaćuje dodatnih 250, a kabl za "brzo" punjenje čak 600 eura.

Pročitaj više: http://električni automApple električni automobil: Na cestama već sljedeće godine

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori