Ekskluzivni Yugo na aukciji u Americi dostigao nevjerovatnu cijenu

Od više od 141.000 Yuga koji su uspješno prešli baru, najekskluzivniji je bio kabriolet. Sada se nudi na aukciji.

O Zastavinom poslu vijeka govorili smo nebrojeno puta. Kao i da je Yugo, kao tada najjeftiniji auto s cijenom od 3.990 dolara, usprkos brojnim negativnim konotacijama stekao kultni status.

Osim zapaženih filmskih uloga, doživio je čak i umjetničku izložbu Yugo Next. A nedavno ga se prisjetio i “New York Times”. I to pričom o vlasnicima koji se danas s ponosom voze u ovom u mnogočemu posebnom automobilu.

Da se stvari mijenjaju, dokazuje i primjer američke aukcijske kuće koja je Yugo stavila u ponudu. I uspješno ga prodala za čak 12.100 dolara.

Stvari postaju jasnije kada kažemo da se radi o modelu GVC kabriolet iz 1990. godine. Samo ih je 75 stiglo u Ameriku, a ovaj je bio posebno čuvan, pa je do sada nakupio tek 592 kilometara.

Ukupno je proizvedeno tek 500 primjeraka, i to upravo nakon insistiranja Yugo Americe. Automobil je bio doista poseban za to vrijeme, pa je imao pravo zadnje staklo (grijano), zadnje bočne prozore koji se uvlače te elektro-hidraulični platneni krov. 900 kg težak kabriolet tjerao je 1.3 benzinac sa 65 KS, a nudio se po cijeni od svega 4.435 dolara.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori